Planeta

Amerika i Meksiko postigli sporazum: Tramp već potpisao?

Tramp

Sjedinjene Američke Države i Meksiko postigli su preliminarni sporazum koji će doprinijeti rješavanju ključnih bilateralnih trgovinskih pitanja, javlja CNN.

Meksički ministar ekonomije Ildefonso Guahardo je ranije izjavio da su zvaničnici dvije zemlje blizu dogovora o bilateralnim pitanjima, ali da još preostaje rješavanje jednog veoma važnog pitanja.

Američki predsjednik Donald Tramp je objavio da je postigao dogovor sa Meksikom, koji će, kako je naveo, dovesti do prekomponovanja Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA).

Svojim tvitom je izazvao veliku pažnju, napisavši “Dobro izgleda veliki sporazum sa Meksikom!”, pa su krenule spekulacije da li je sporazum i potpisan.

Tramp je rekao da će on sporazum koji je na vidiku nazvati “Trgovinski sporazum Sjedinjenih Americkih Država i Meksika”, dodajući da će time biti označen kraj imena NAFTA.

On je to saopštio u Ovalnoj sobi Bijele kuće, zajedno sa meksičkim predsjednikom Enrikeom Penjom Nijetom koji mu se pridružio preko spikerfona, prenosi agencija AP.

Kanada, koja je dio NAFTA sporazuma, nije učestvovala u ovoj objavi.

Tramp je rekao da pregovori sa Kanadom tek treba da počnu i da je pozvao na fer pregovore, ali i da je zaprijetio obnavljanjem tarifa na kanadske automobile ako ne postupi tako.

Povodom trgovinskog dogovora sa Meksikom, Tramp je rekao: “To je spektakularan sporazum za obje strane”.

1 Komentar na "Amerika i Meksiko postigli sporazum: Tramp već potpisao?"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend