Planeta

Amerika ukinula zabranu letova aviona Boing 737 Maks

Kompanija Boing je dobila dozvolu američke Savezne uprave za vazduhoplovstvo FAA da njen avion “Maks 737” ponovo leti, nakon što je prije skoro dvije godine prizemljen širom svijeta zbog dvije fatalne nesreće u kojima je živote izgubilo više stotina putnika.

Šef FAA Stiv Dikson potpisao je naredbu o ukidanju zabrane letova jutros po istočnoameričkom vremenu, pri čemu je agencija objavila direktivu u kojoj su detaljno navedene zahtjevane promjene u pogledu nadogradnje softvera i obuke pilota koje Boing mora da ispuni kako bi nastavio komercijalne letove, javlja Rojters.

Avion Boing 737 Maks bio je prizemljen 20 mjeseci, najduže u istoriji komercijalnog vazduhoplovstva, nakon dva pada 2018. i 2019. godine u Indoneziji i Etiopiji u roku od samo pet mjeseci, u kojima je poginulo 346 ljudi.

Te nesreće pokrenule su opsežne istrage o uzrocima pada aviona, narušivši američko liderstvo u globalnom vazduhoplovstvu i koštale su Boing oko 20 milijardi dolara.

Vazduhoplovne vlasti u zemljama Evrope, Brazilu i Kini takođe moraju da daju odobrenja njihovim avio-kompanijama za komercijalne letove aviona Boing 737 Maks nakon sprovođenja njihove nezavisne kontrole o bezbjednosti tog vazduhoplova.

Send this to a friend