Planeta

Amerika uputila demarš, kineski laseri povrijedili njihove vojne pilote

Pentagon

Kinesko osoblje u Džibutiju koristilo je lasere protiv američkih letjelica iz obližnje vojne baze Sjedinjenih Američkih Država, što je rezultiralo povrijeđenim američkim pilotima, te su SAD uputile Pekingu formalni diplomatski protest, javlja CNN.

SAD su izdale obavještenje za svoje osoblje, u kom se navodi da treba da budu oprezni kada lete u određenim djelovima Džibutija, zato što su “u prethodnim nedjeljama, u malom broj odvojenih slučajeva, američke letjelice pogođene laserima”.

“Tokom jednog incidenta, dogodile su se dvije manje povrede oka kod osoblja koje je letjelo u C-130, što je rezultat izlaganja vojnim laserima, za koje je navedeno da potiču iz obližnje kineske baze”, kaže se u tom upozorenju.

Portparolka šefa Pentagona Dejna Vajt je potvrdila da su se dogodili incidenti, kao i da je upućen “formalni demarš” kineskoj vladi i da su “zahtijevali” da Kina pokrene sopstvenu istragu.

“Ovakva aktivnost predstavlja stvarnju prijetnju našim pilotima”, rekla je Vajt.

Jedan zvaničnik iz sektora odbrane je rekao da vojska SAD vjeruje da Kina koristi slične lasere protiv američkih letjelica i u Južnom kineskom moru, navodi CNN.

Send this to a friend