Planeta

Amerika više neće prijavljivati civilne žrtve tokom operacija CIA

Donald Tramp

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp je opozvao propis donijet u vrijeme njegovog prethodnika Baraka Obame kojim se zahtijevalo izvještavanje o civilnim žrtvama tokom američkih obavještajnih operacija u mirnim područjima širom svijeta.

Tramp je ukinuo dio Obaminog izvršnog naređenja kojim se od Pentagona i obavještajnih agencija tražilo da izvijeste o civilnim žrtvama do kojih dođe tokom njihovih operacija. Drugi djelovi naređenja takođe traže od Pentagona da izvijeste o stradalim civilima tokom vojnih operacija van ratnih zona.

„Ne znam zašto se stide. Oni ne kažu ‘Ne želimo da se čuje o žrtvama operacija CIA’ ali to je ono što rade. Eliminišu izvještavanje o žrtvama tokom operacija CIA”, rekao je ekspert Stiven Aftergud, prenosi Beta.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće je naveo da je američka vlada posvećena „minimiziranju, u najvećem mogućem obimu, civilnih žrtava i priznavanju odgovornosti kada nažalost do njih dođe tokom vojnih operacija”.

Taj portparol je rekao da je Tramp eliminisao „prekomjerne” zahtjeve za izvještavanjem, zahtjeve koji „ne povećavaju transparentnost vlade, ali skreću pažnju obavještajnih profesionalaca sa primarne misije”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lipovo
Gost
Lipovo

Taman posla! Koliko ste ih u Jugoslaviji sakrili, Ali I svojih.

Nikola
Gost
Nikola

Samo rokaj

Send this to a friend