Planeta

Amerikanci bogatiji nego ikad zahvaljujući pomoći države za vrijeme pandemije

Bijela kuća

Bogatstvo američkih domaćinstava je dostiglo istorijski maksimum u drugom tromjesječju, pošto su njihovi bankovni računi bili napunjeni novcem od pomoći savezne vlade zbog krize COVID-a 19, pokazuje studija koju je danas objavila američka centralna banka (Fed), prenosi AFP.

Ukupno bogatstvo američkih domaćinstava i neprofitnih organizacija dostiglo je gotovo 119.000 milijardi dolara u tromjesječju između aprila i juna, što je najviši zabilježeni nivo.

To je malo više od prethodnog rekorda, od nešto preko 118.000 milijardi dolara, registrovano u posljednjem tromesečju 2019. kada je privreda SAD-a bila na vrhuncu, poslije deset godina rasta.

Međutim, pandemija COVID-a 19 koja je pogodila zemlju od marta i primorala vlasti da uvedu mjere izolacije uticala je da je bogatstvo domaćinstava palo na 111.000 milijardi dolara u prvom tromjesečju ove godine.

Kao posljedica toga dug američkih domaćinstava je sporije rastao između aprila i juna, 0,5 odsto na godišnjem nivou, nego između januara i marta, kada je porastao 3,8 odsto.

Situacija bi mogla da bude manje ružičasta u trećem kvartalu. Finansije Amerikanaca se pogoršavaju jer su čekovi pomoći već isplaćeni, neki nezaposleni nemaju više prava na naknadu za nezaposlenost poslije šest mjeseci neprekidne pomoći a milioni ljudi još nisu našli posao.

Bijela kuća i članovi Kongresa koji već skoro dva mjeseca raspravljaju o ovoj temi, ne uspijevaju da se slože oko novog plana ekonomske pomoći.

Kada je riječ o firmama koje su morale da prekinu aktivnosti, i kasnije ponovo da počnu da rade ponekad djelimično ili usporeno njihov dug je porastao za 14 odsto na godišnjem nivou, usporavajući malo u odnosu na drugo tromjesječje kada je skok bio 18,4 odsto.

Poređenja radi dug firmi u SAD-u je maksimalno rastao 7,1 odsto godišnje posljednjih godina.

Američka vlada potrošila je milione milijardi dolara od kraja marta da pomogne domaćinstvima i firmama da se suoče sa krizom koronavirusa.

Dug vlade je skočio za 58,9 odsto u drugom tromjesječju poslije rasta od 11,4 odsto u prvom. U 2019, državni dug je porastao 6,7 odsto.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
LogikaSupport
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Logika
Gost
Logika

Dokaz da je svjetska ekonomija cista prevara.

Support
Gost
Support

Rekao bi neko da su izbori blizu.

Send this to a friend