Planeta

Anketa Njujork tajmsa: Tramp vodi u odnosu na Bajdena u pet od šest odlučujućih država

Foto: AP

Bivši američki predsjednik Donald Tramp vodi u odnosu na aktuelnog predsjednika SAD Džozefa Bajdena u pet od šest država koje mogu da odluče naredne izbore 2024. godine, pokazuje anketa Njujork tajmsa i koledža Sijena, javlja Glas Amerike.

Istraživanje je rađeno godinu prije izbora u novembru 2024. i pokazuje nezadovoljstvo birača Bajdenovim godinama i ekonomskom situacijom u zemlji.

Protiv Trampa se vode četiri krivična postupka, a podrška bi zbog toga u ključnim državama mogla da padne i za šest odsto – što potencijalno može da odredi i ishod izbora.

Tramp za sada vodi u Nevadi za 10 odsto, u Džordžiji (za 6 odsto), Arizoni i Mičigenu (za 5 odsto), a u Pensilvaniji je u prednosti za četiri odsto, dok Bajden vodi za dva odsto u Viskonsinu.

Bajden je 2020. pobijedio Trampa u svih šest država, dok Tramp sada vodi, u prosjeku, sa 48 odsto u odnosu na Bajdenovih 44 odsto.

Bajdenova pobjeda u Arizoni, Džordžiji, Mičigenu, Pensilvaniji i Viskonsinu – državama koje je 2016. dobio Tramp – bila je ključna za ishod izbora 2020. i vjerovatno će morati da dobije sve te države da bi ponovo dobio izbore 2024. godine, navodi VOA.

Bajdenove godine su, prema anketama, problematične za birače jer će uskoro napuniti 81 godinu i više od dvije trećine ispitanika (71 odsto) smatra da je previše star da bude efikasan šef države.

Nasuprot tome, samo 39 odsto birača smatra da je Tramp previše star – iako je sa 77 godina samo malo mlađi od Bajdena.

Drugi veliki problem za Bajdena je ekonomska situacija, a 59 odsto je reklo da više vjeruje Trampu u pogledu ekonomije, nasuprot 37 odsto, koji vjeruju Bajdenu.

Glasači takođe daju prednost Trampu u odnosu na Bajdena za 12 odsto po pitanjima imigracije i nacionalne bezbjednosti, a 11 odsto u vezi sukoba Izraela i Palestinaca.

Novo istraživanje pokazuje da se Bajdenovo biračko tijelo, koje čine različite rase i generacije, blago osulo.

Bajden ima svega jedan odsto podrške birača mlađih od 30 godina, podrška među latino populacijom mu je opala sa dvocifrene na jednocifrenu, a prednost koju je imao u urbanim područjima upola je manja od Trampove prednosti u ruralnim sredinama.

Afroamerikanci, koji su srž Bajdenovog biračkog tijela, u ključnim državama podržavaju Trampa sa 22 odsto, što Njujork tajms navodi kao do sada neviđeno za republikance u predsjedničkoj trci u skorije vrijeme, piše VOA.

Send this to a friend