Planeta

Asanž: Izvještaj o ruskom hakovanju je politički motivisan

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž kaže da je izvještaj američkih obavještajnih službi o ruskim hakerskim napadima politički motivisan i da nijesu pokazani dokazi da su ruski zvaničnici Vikiliksu dostavili hakovani materijal.

U izvještaju američkih službi djelimično objavljenom prošle nedjelje navodi se da su ruske obavještajne službe ukradene imejlove Demokratskog nacionalnog komiteta proslijedile Vikiliksu kojih ih je objavio.

Asanž je danas ponovio da Vikiliks nije dobio hakovane imejlove od ruske vlade. On nije naveo detalje o porijeklu tih dokumenata, tako da nije jasno da li su do Vikiliksa dospeli preko ruskih posrednika, navodi agencija Associated press.

Navode američkih obavještajnih agencija da je Rusija pokušala da utiče na predsjedničke izbore u SAD odbacio je danas i portparol Kremlja Dmitrij Peskov, rekavši na konferenciji za štampu u Moskvi da je izvještaj američkih službi o ruskom miješanju u američke izbore neprofesionalan i da ne sadrži nikakve dokaze.

Rusija je ozbiljno umorna od ovakvih optužbi, koje podsjećaju na lov na vještice”, dodao je on.

Tramp je, pak, kontroverzu u vezi sa navodnim ruski hakovanjem izbora takođe nazvao “lovom na vještice”, koji vode njegovi protivnici koji su još uznemireni zato što ih je porazio na izborima.

Američki obavještajni zvaničnici objavili su javnu verziju izvještaja na 25 stranica, pošto su prethodno o izvještaju obavijestili Trampa i glavne kongresmene iz duže, povjerljive verzije.

U izvještaju se navodi da ruski napori da utiču na predsjedničke izbore predstavljaju najnoviji pokušaj dugogodišnjeg nastojanja Moskve da podrije liberalni demokratski poredak SAD.

Send this to a friend