Planeta

Asanž nestao, niko ne zna šta znači kod koji je objavio na Tviteru

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž je 1. januara objavio na Tviteru pjesmu poznate pjevačice M.I.A. “Paper Planes” ali i čudan kôd, koji niko do sada nije mogao da protumači.

Taj kôd glasi: „fb4e568623b5f8cf7e932e6ba7eddc0db9f42a712718f488bdc0bf880dd3″.

Mnogi korisnici društvenih mreža su odmah zaključili da je Asanžov nalog na Tviteru nejvjerovatnije hakovan, kao i da je to razlog zbog čega je njegov profil na toj društvenoj mreži za katolički Božić jednostavno nestao.

Pojedini su, međutim, rješenje zagonetke tražili u riječima pjesme, budući da pjevačica u jednom trenutku govori da “ima više informacija od KGB-a”, što su protumačili kao najavu da će Asanž i njegov tim uskoro objaviti novu informaciju.

Bilo je i sasvim drugačijih teorija, od onih da je Asanž umro, te da je kôd aktivirao određene publikacije na sajtu Vikiliksa, sve do ideje da je Asanž uputio signal putem ove pjesme kako bi saopštio javnosti da je “nestao u akciji”.

U međuvremenu televizija RT je saopštila da je pokušala da stupi sa Asanžom u ambasadi Ekvadora u Londonu, gdje se on trenutno nalazi, međutim nikakvog odgovora nije bilo.

Ž.N.

Send this to a friend