Planeta

Astronauti pripremaju povratak kapsule SpaceX na Zemlju

Foto: Handout / AFP / Profimedia

Prvi astronauti koji su u posljednjih deset godina stigli na Međunarodnu svemirsku stanicu američkom letilicom izrazili su nadu da će se ovog vikenda vratiti na Zemlju, kako je i planirano, uprkos uraganu Ajzeas koji preti Floridi.

“Počećemo sa spuštanjem i odbacivanjem tereta kada se otkačimo od stanice, nadamo se kasnije u subotu. Ekipe naporno rade, prije svega zbog vremenskih prilika koje se očekuju na Floridi narednih dana. Cijenimo njihove napore jer znamo da takve odluke nisu lake”, rekao je američki astronaut Dag Harli, tokom oproštajne “ceremonije” na stanici koju je NASA direktno prenosila.

Harli i njegov kolega Bob Benken su 30. maja uzletjeli iz Kejp Kanaverala u kapsuli Crew Dragon kompanije SpaceX, i trebalo bi da na Zemlju slete u nedjelju popodne, nedaleko od obala Floride.

Međutim, NASA je saopštila da prati napredovanje uragana, koji je pogodio Bahame i približava se Floridi. Odluka o povratku astronauta će biti donijeta oko šest sati prije planiranog napuštanja stanice.

“Najteži dio je bio naše slanje u orbitu, ali je najvažnije da nas vrate kućama”, rekao je Benken.

Benken i Harli su postali prvi astronauti koje je u orbitu poslala privatna kompanija koja ima ugovor sa NASA.

To je bio i prvi američki let sa ljudskom posadom otkako su SAD 2011. obustavile lansiranja. Amerikanci su od tada u svemir išli u ruskim raketama.

2

avatar
1000
1
1
0
 
2
MitarNino
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nino
Gost
Nino

Opet će se vratiti na ruske ako misle da im potraje program

Mitar
Gost
Mitar

Pa kako ce da traje novi program ako se vrate na tudje letilice ? Pa poenta je koristit svoje letilice!

Send this to a friend