Planeta

Australijski premijer pozvao papu da smijeni nadbiskupa

Australijski premijer Malkolm Turnbul pozvao je danas papu Franja da smijeni nadbiskupa Adelaide Filipa Vilsona, najvišeg rimokatoličkog sveštenika.

Vilson je osuđen zbog prikrivanja seksualnog zlostavljanja djece.

Turnbul je prije dvije nedjelje rekao da bi nadbiskup Vilson trebalo da se povuče iz službe još kada je u maju osuđen jer nije prijavio policiji da je sveštenik Džejms Flečer više puta zlostavljao dva dječaka koja su pomagala u crkvi, u regionu Hanter Vali, 1970-ih.

Australijski premijer je danas izjavio da ne bi trebalo dozvoliti da Vilson (67) ostane nadbiskup, prenosi AP.

“Trebalo je da je već podnio ostavku, i došlo je vrijeme da ga papa smijeni”, rekao je Turnbul novinarima, dodavši da su mnogi lideri pozvali Vilsona na ostavku.

Vilson je rekao da će papi Franji ponuditi ostavku samo ako njegova žalba na presudu bude odbijena u Okružnom sudu Novog Južnog Velsa.

Sud u Njukaslu je, inače, Vilsona početkom mjeseca osudio na godinu dana zatvora zbog prikrivanja seksualnog zlostavljanja djece, a u međuvremenu je pušten uz kauciju dok sud idućeg mjeseca ne odluči o tome da li će on kaznu izdržavati u zatvoru ili i kućnom pritvoru.

Vilson je osuđen u maju mjesecu jer nije policiji prijavio seksualno zlostavljanje koje je vršio Flečer 1970-ih godina, iako su Vilsonu to 1976. godine rekle dvije žrtve zlostavljanja, od kojih mu je jedan dječak to povjerio ispovijedajući se.

Flečer je 2004. proglašen krivim po devet tačaka za seksualno zlostavljanje djece, a umro je u zatvoru 2006, poslije srčanog urada. Advokati nadbiskupa Vilsona, koji je kroz cio sudski proces tvrdio da je nedužan, navode da on nije znao da je Flečer zlostavljao dječaka.

Inače, sudu su u decembru advokati rekli da je Vilson u ranoj fazi Alchajmerove bolesti, što je faktor koji bi mogao biti uzet u obzir pri donošenju odluke o tome gdje će izdržavati kaznu.

Iako je presuda protiv Vilsona blaža nego presuda u sličnom slučaju u SAD, i uprkos činjenici da on nije odmah stavljen u zatvor, presudu protiv njega oni koji su preživjeli zlostavljanje pozdravili su kao važnu pobjedu.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend