Planeta

Azerbejdžanska vojska nakon 27 godina ušla u regiju Kalbajar

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je kako je vojska ove zemlje preuzela kontrolu nad regijom Kalbajar poštujući mirovni sporazum o Nagorno-Karabahu koji su potpisali Azerbejdžan i Jermenija.

Prema mirovnom sporazumu između kojim je okončan sukob u Nagorno-Karabahu, nakon regije Agdam, jermenske snage su danas predale Azerbejdžanu i regiju Kalbajar.

U saopštenju ministarstva odbrane Azerbejdžana, navedeno je kako je jermenska strana ispoštovala sporazum te da je vojska ove zemlje preuzela kontrolu nad Kalbajarom.

Prije samog ulaska, kako su naveli, planinski put kojim je morala proći vojska očišćen je od mina.

“Prema mirovnom sporazumu koji je potpisan između Jermenije i Azerbejdžana uz prisustvo Rusije, azerbejdžanske trupe ušle su u područje Kalbajara 25. novembra”, napisali su iz ministarstva odbrane Azerbejdžana.

Vraćanje regije Kalbajar Azerbejdžanu predstavlja drugu fazu mirovnog sporazuma. Nekoliko dana ranije, Jermenija je prepustila kontrolu Azerbejdžanu nad regijom Agdam, a prema trećoj fazi mirovnog sporazuma, regija Lachin trebala bi se vratiti pod kontrolu Azerbejdžana do 1. decembra.

Kao i u slučaju sa regijom Agdam, azerbejdžanske snage su ušle na teritoriju Kalbajara nakon 27 godina i posljednjeg sukoba u kojem su jermenske snage zauzele taj dio. Prema podacima koje je saopštilo vodstvo Azerbejdžana, 90.000 ljudi koji su prije 27 godina izbjegli iz te regije, vratiće se nazad u svoje domove.

Send this to a friend