Planeta

Bajden: Do kraja maja biće dovoljno vakcina za sve odrasle Amerikance

Džo Bajden

Sjedinjene Države  do kraja maja imaće dovoljan broj vakcina  protiv covid-19 infekcije za sve odrasle Amerikance, kazao je predsjednik Džo Bajden  nakon što je Merck&Co pristao proizvoditi suparničku vakcinu kompanije Johnsona&Johnsona.

Partnerstvo između proizvođača ljekova, kao i drugi koraci koje je vlada preduzela da pomogne J&J-u, omogućiće kompaniji da ubrza isporuku od 100 milijuna doza za oko mjesec dana.

“Jedna od stvari koje sam doznao kad sam stupio na dužnost jeste  da Johnson&Johnson zaostaje u proizvodnji. Jednostavno, vakcina nije dolazila dovoljno brzo. Tako da je moj tim teško radio na tome da ubrza te napore”, rekao je Biden.

Dodao je kako će fabrike koje proizvode cjepivo J&J-a pojačati rad te proizvoditi 24 sata na dan, sedam dana u nedjelji. Te će akcije udvostručiti kapacitete J&J-a da proizvede vakcine i poveća  punjenja i pakovanja, gdje se proizvod stavlja u bočice i priprema za isporuku, navelo je Ministarstvo.

“Očekujemo da će ta proizvodnja povećati naše proizvodne kapacitete kako bismo mogli isporučivati više od naših trenutnih obaveza”, stoji u izjavi J&J-a.

Bajden se nada da će se SAD vratiti u normalu u ovo vrijeme iduće godine, možda i ranije.

“Zavisi od toga hoće li ljudi nastaviti da budu pametni i razumjeti da i dalje možemo imati znatne gubitke”, rekao je američki predsjednik.

Glavni direktor prodaje Mercka, Mike Nally kazao je da njegova kompanija čeka specijalizovanu opremu da počne proizvoditi vakcine, međutim da bi pogon u kojem će dovršiti cjepiva J&J-a i staviti ga u bočice mogao raditi već za nekoliko mjeseci.

Prema ugovoru, J&J je trebao isporučiti 12 miliona doza do kraja februara, međutim kad je vakcina odobrena u subotu, imali su na raspolaganju manje od 4 miliona doza spremnih za isporuku

Send this to a friend