Planeta

Bajden podiže broj za ulazak izbjeglica na 62.500

Džo Bajden

Američki predsjednik Džo Bajden odlučio je da povećava kvotu za prijem izbjeglica na 62.500 i zvanično nakon što se našao na udaru kritike obije stranke zbog kašnjenja sa ukidanjem ograničenja od 15.000 koje je uveo bivši predsjednik Donald Tramp.

Bajden je prošlog mjeseca proširio kriterijume za useljenje čime je ukinuo jednu prepreku za izbjeglice koje ulaze u SAD, a koje je postavio Tramp, ali je odložio ukidanje godišnje granice što je izazvalo gnijev advokata izbjeglica i nekih demokratskih zakonodavaca.

Bajden je u izjavi rekao da nova granica „briše istorijski nizak broj koji je postavila prethodna administracija“, dodajući da Trampova kvota nije odražavala američke vrijednosti kao nacije koja prima i podržava izbjeglice“.

“Važno je preduzeti ovu akciju danas kako bismo uklonili bilo kakvu dugotrajnu sumnju izbjeglicama širom svijeta koje su toliko pretrpjele i koje sa nestrpljenjem čekaju da njihovi novi životi počnu“, dodao je Bajden.

Bajden je rekao da je „tužna istina“ da SAD do kraja fiskalne godine u septembru neće dostići granicu od 62.500, s obzirom na pandemiju i ograničenja mogućnosti preseljenja.

Send this to a friend