Planeta

Bajden poručio u Kongresu: Vidim budućnost za sve Amerikance

Džo Bajden, Foto: Twitter

Sloboda i demokratija napadnuti su kod kuće i u inostranstvu, poručio je na početku govora o stanju nacije u Kongresu američki predsednik Džo Bajden, prenosi Glas Amerike VoA.

U govoru koji je trajao 68 minuta podsjetio je na obraćanje bivšeg predsjednika Frenklina Ruzvelta Kongresu iz januara 1941. tokom njemačkog osvajačkog rata širom Evrope.

“Nalazimo se u do sada nezapamćenom trenutku istorije Sjedinjenih Država sa kojim je potrebno da se suočimo”, rekao je američki predsjednik.

Bajden je govorio o značaju nastavka pomoći Ukrajini – državi koja se posljednjih duže od dvije godine nalazi na udaru ruske invazije.

“Svrha mog obraćanja je da probudim Kongres i upozorim američki narod da je demokratija ugrožena. Ako neko ovdje misli da će ruski predsjednik Vladimir Putin da se zaustavi na Ukrajini – uvjeravam vas da neće”, rekao je Bajden.

On je podsjetio da je Ukrajini potrebna vojna pomoć i oružje kako bi se odbranila od Rusije i da joj ne trebaju američki vojnici i osoblje.

“U Ukrajini nema američkih vojnika. Odlučan sam da tako i ostane”, rekao je Bajden.

Kritike na račun Trampovih stavova o NATO

Kritikovao je bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa zbog komentara kojim je, kako je rekao, ohrabrio Rusiju da radi šta joj je volja zemljama NATO-a koje ne troše dovoljno novca na odbranu.

„Mislim da je to nečuveno, opasno i neprihvatljivo“, rekao je Bajden.

Bajden Trampa nije pominjao imenom, označavajući ga kao svog prethodnika i bivšeg republikanskog predsjednika.

On se tokom govora osvrnuo i na nasilni upad u Kongres 6. januara 2021. Neke od prisutnih, među kojima je bila republikanka Mardžori Tajler Grin, prekorio je zbog negiranja ishoda predsjedničkih izbora 2020, kao i odbrane izgrednika.

„Naslilnici nisu patriote. Željeli su da prekinu miran prenos vlasti i ponište volju građana. Došao je trenutak istine – ne možete voljeti svoju zemlju samo kada pobjeđujete”, rekao je Bajden.

O ukidanju presude “Ro protiv Vejda”

Američki predsjednik se osvrnuo i na poništenu presudu “Ro protiv Vejda”, kojim je ženama na federalnom nivou, onemogućeno pravo na prekid trudnoće i prebačeno u nadležnost država.

“Pravo na abortus će se ponovo naći u državnom zakonodavstvu”, rekao je Bajden.

On je svog prethodnika, Donalda Trampa, okrivio za odluku kojom je Vrhovni sud poništio to pravo – rekavši, ne imenujući ga, da se hvali time.

“Svi koji se hvale ukidanjem prava na prekid trudnoće – ne znaju ništa o moći žena”, podsjetivši kako je ta oduka uticala na ishod kongresnih izbora na polovini mandata aktuelne administracije 2022.

Tada su demokrate, prema tumačenjima dijela javnosti, neočekivano ostvarile kontrolu nad Senatom američkog Kongresa.

Bajden je najavio i da će smanjiti troškove ljekova koji se izdaju na recept na osnovu zakona koje je predložio i potpisao.

„Američki građani plaćaju za lekove više nego bilo gdjje u svijetu. To je pogrešno. Zakonom koji sam predložio i potpisao, a koji niko od republikanaca nije podržao, odnijeli smo pobjedu”, rekao je američki predsjednik.

Ukazao je da se zalaže za poboljšanje kvaliteta obrazovanja širom zemlje, povećanje zarada zaposlenima u sistemu javnog školstva, kao i za veća ulaganja u fakultete i univerzitete crnačke zajednice.

„Da bismo ostali najrazvijenija ekonomija na svijetu, potrebno je da imamo najbolji obrazovni sistem“, rekao je Bajden.

Predložio je da se najbogatiji građani više oporezuju, tvrdeći da bi taj novac mogao da se koristi za smanjenje federalnog deficita i finansiranje federalnih inicijativa.

„Adekvatan poreski zakon je način da investiramo i činimo ovu zemlju velikom. Da se doprinese zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, odbrani i još mnogo čemu“, rekao je Bajden.

„Nijedan milijarder ne bi trebalo da plaća manji porez od učitelja, radnika ili medicinske sestre“, poručio je američki predsednik.

Pozivi za pooštravanje propisa o oružju

Bajden je ponovio poziv Kongresu da usvoji zakone koji će pooštriti propise za nošenje oružja – uključujući zabranu šaržera velikog kapaciteta i velikih automatskih pušaka.

„Poslije još jedne pucnjave u školi u Ajovi, moj prethodnik rekao je da to treba da prebolimo to. Kažem da to moramo zaustaviti”, istakao je američki predsjednik.

Takođe, založio se za usvajanje legislative kojom bi bila zabranjena diskriminaciju LGBTQ+ zajednice, kao i zakona o zaštiti radnika i glasačkih prava.

Bajden se tokom govora osvrnuo na probleme sa imigracijom – iznijevši kritike na račun bivšeg predsjednika Donalda Trampa.

„Neću demonizovati imigrante govoreći o njima kao o otrovu naše zemlje. Neću razdvajati porodice, niti zabranjivati pristup ljudima zbog vjere, kao što je to činio moj prethodnik. Za razliku od njega – znam ko smo mi, nacija koja crpi iz prošlosti i budućnosti”, rekao je Bajden.

Američki predsjednik pozvao je Kongres da mu na potpis pošalje zakon koji objedinjuje vojnu pomoć Izraelu, Tajvanu i Ukrajini i omogućava znatniju bezbjednost na državnim granicama.

“Pred nama je jednostavan izbor – možemo se raspravljati u vezi sa tim. Ili možemo da riješimo problem. Spreman sam za rješenje – pošaljite mi odmah zakon na potpis”, poručio je američki predsednik.

Princip dvije države kao rješenje za izraelsko-palestinski sukob

Tokom govora ponovo se založio za primjenu principa o dvije države kao metoda za okončanje izraelsko-palestinskog sukoba u jeku borbi u Pojasu Gaze, nakon napad koji su ekstremisti Hamasa izveli na Izrael 7. Oktobra 2023.

“Jedino pravo rješenje je uspostavljanje dvije države. To govorim kao doživotni pobornik Izraela i jedini američki predsjednik koji je posjetio tu zemlji u vrijeme rata. Ne postoji drugi način koji bi garantovao bezbjednost Izraela. Ne postoji drugi put koji bi Palestincima garantiovao dostojanstven život i mir”, rekao je Bajden.

U govoru je podstakao Izrael da omogući dostavu više pomoći u pojas Gaze.

„Potreban je veći priliv pomoći, kao i da humanitarni radnici ne budu žrtve unakrsne vatre. Liderima Izraela poručujem da se humanitarna pomoć ne može razmatrati ili o njoj pregovarati. Zaštita i spašavanje nevinih života mora biti prioritet”, rekao je on.

Bajden je prenio da je vojsku uputio na hitnu misiju pomoći u transportovanju dodatne pomoći u Gazu.

“Radi se o uspostavljanju privremene luke na obali Gaze u koju se mogu dopremiti velike pošiljke hrane, vode, ljekova i drugih potrepština”, rekao je on.

“U Gazi neće biti američke čizme. Od izraela tražim da obezbijedi dostavu veće količine pomoći”, rekao je Bajden.

Konkurencija, a ne konflikt, sa Kinom

Govoreći o odnosima sa Kinom, američki predsjednik je poručio da Sjedinjene Države žele konkurenciju sa Kinom, a ne sukob.

“U boljoj smo poziciji da pobijedimo u nadmetanju za primat u 21. vijeku protiv Kine”, istakao je Bajden.

Rekao je i da godinama od republikanaca sluša da je Kina u usponu, kao i da Amerika zaostaje.

“Nisu to najbolje razumjeli”, primijetio je Bajden u obraćanju.

Američki predsjednik iznio je uvjerenje da administracija koju predvodu, ne samo da se suprotstavlja, kako je označio nepoštenoj ekonomskoj praksi Kine, već je i angažovana u obezbjeđivanju mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza.

“Revitalizuje partnerstva i saveze na Pacifiku i sprečava Kinu od korišćenja najnaprednije američke tehnologije”, smatra Bajden

Trampa, koga nije imenovao, kritikovao je da mu uprkos teškim govorima o Kini, nikada nije palo na pamet da učini nešto slično.

Bez brige zbog godina

Bajden je, u optimističnom tonu pri kraju obraćanja, govorio je o svojim sposobnosti da predvodi zemlju – aludirajući na svoje godine u kontekstu zabrinutosti dijela javnosti koja smatra da je prestar za obavljanje te funkcije.

„Optimista sam. Stvarno sam. Optimista sam. Pitanje sa kojim se suočava naša nacija nije koliko smo stari, već koliko su stare naše ideje?”, rekao je on.

„Znam da možda ne izgleda tako, ali među vama sam već neko vrijeme. Kada dođete u moje godine, određene stvari postaju jasnije nego ikad”, rekao je Bajden koji je najstariji predsjednik američkoj u istoriji.

Pretekao je Ronalda Regana, koji je na kraju drugog mandata imao 77 godina. Ako bude izabran 2024. godine, Bajden bi na kraju svog drugog mandata imao 86 godina.

Završavajući govor – Bajden je opisao kako vidi budućnost Sjedinjenih Država.

“U kojoj se demokratija brani, a ne podriva, prava se štite – a ne oduzimaju. Vidim budućnost u kojoj srednja klasa konačno ima pravednu šansu, a bogati bogati pošteno plaćaju poreze. Budućnost u kojoj ćemo spasiti planetu od klimatske krize i našu zemlju od oružanog nasilja. Iznad svega, vidim budućnost i zemlju za sve njih”, zaključio je američki predsjednik u godišnjem govoru o stanju nacije.

To je ujedno bilo i njegovo posljednje obraćanje o toj temi u aktuelnom mandatu – uoči novembarskih predsjedničkih izbora.

Tramp: Ljutit, polarizirajući govor pun mržnje

Bivši američki predsjednik Donald Tramp je putem sopstvene društvene mreže “Istina” kritikovao govor američkog predsjednika Džoa Bajdena o stanju nacije održanog u Kongresu.

Tramp je najavio da će na mreži “Istina” uporedo komentarisati navode Bajdenovog obraćanja dok bude govorio – ali je aplikacija dobar dio večeri funkcionisala sa poteškoćama.

U svojim objavama Tramp je ismijevao izgled američkog predsjednika, njegovo držanje i povremeni kašalj.

“Ovo je bio ljutit, polarizirajući govor pun mržnje. Jedva je pomenuo imigraciju, ili grancicu na kojoj je najgora situacija u istoriji svijeta. Nikada neće poboljšati stanje sa imigracijom, niti to želi. On hoće da našu zemlju preplave migrant. Vrlo brzo broj zločina će se znatno povećati”, napisao je Tramp koji navodni porast stope kriminala povezuje sa većim prilivom migranata u Sjedinjene Države.

Takođe, u objavama se osvrnuo i na neke od Bajdenovih kritika u vezi sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i stavovima o NATO-u.

“Rekao je da sam se poklonio ruskom predsjedniku. A on im je dao sve – uključujući i Ukrajinu. Oduzeo sam Sjeverni tok 2, on im ga je dao! Putinova i Šijeva je marioneta, kao i svakog drugog vođe”, napisao je, između ostalog, Tramp na društvenoj mreži “Istina”.

Bajden i Tramp biće najvjerovatniji rivali na predsjedničkim izborima koji se održavaju petog novembra.

Istraživanja javnog ukazuju Bajden i Tramp uživaju podršku podjednaku podršku birača.

Send this to a friend