Planeta

Bajden postavio novu direktoricu USAID-a

Novoizabrani američki predsjednik Džo Bajden,  predložio  je bivšu američku ambasadorku pri UN-u Samantu Pauer na mjesto direktorice  Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Navodi se da je Pauer  bila na dužnostima pri kojim je radila na riješavanju dugotrajnih svjetskih sukoba, humanitarnih katastrofa, obrani ljudskog dostojanstva, te na osnaživanju vladavine prava i demokratije.

“Kao direktorica USAID-a sarađivaće sa našim partnerima u suzbijanju pandemije covida-19, raditi na pomoći ranjivim zajednicama, učestvovati u borbi za vrijednost svakog ljudskog bića i zauzimaće se za američke ideale i interese širom svijeta.”, poručili su iz Bajdenove administracije.

Pauer je bila ključna članica administracije  Baraka Obame i obavljala je dužnost u Vijeću Nacionalne sigurnosti, u periodu od 2008. do 2013.

Karijeru je započela u novinarstvu, za vrijeme ratova u bivšoj Jugoslaviji, a kasnije se zalagala za to da SAD igra aktivniju ulogu u spriječavanju zločina u stranim zemljama.

Za knjigu, Problem iz pakla: Amerika i doba genocida, u kojoj napada američku politiku za vrijeme ratova u bivšoj Jugoslaviji i Ruandi,  2003. godine dobila je  Pulicerovu nagradu.

2

avatar
1000
1
1
0
 
2
Idemocikoticka
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
cikoticka
Gost
cikoticka

citajte narode njenu knjigu”Problem iz pakla” pa ce te shvatiti ko je Srbija, sPc i Hr i njeni naconalisti

Idemo
Gost
Idemo

A ti vjeruj sve što pročitaš

Send this to a friend