Planeta

Beba umrla od elektronske cigarete

Ilustracija, foto: Pixabay

Istražitelji u australijskoj pokrajini Viktorija ispituju smrt novorođenčeta, pošto je dijete bilo izloženo smrtnonosnom nivou tečnog nikotina, koji se koristi za punjenje elektronskih cigareta.

Beba je preminula pošto se otrovala nikotinskom tečnošću kojom se pune elektronske cigarete, zbog čega su stručnjaci zahtijevali strože kazne za njihovu upotrebu.

Supstanca je ilegalna u Australiji, ali se bez obzira na to kupuje od međunarodnih dobavljača i unosi u zemlju.

Odbili su da daju detalje o slučaju, ali su potvrdili da je uzrok smrti izloženost tečnom nikotinu.

Samo mililitar tečnog nikotina može da bude smrtonosan za novorođenče ako ga proguta, udahne ili kapne na njega.

Iz Centra za informacije o trovanju tvrde da je tokom 2016. godine zabilježeno 70 slučajeva trovanja elektronskim cigaretama.

Od 202 slučaja trovanja elektronskim cigaretama zabilježenim u Australiji, 76-oro su bila djeca, od čega 62 bebe.

Doktorka Sara Vajt navodi da je nagli porast “pravi problem”.

“Stavljajući sa strane bilo koji argument ili diskusiju o prekidu pušenja i štetnim posledicama, ono što nam je zaista potrebno jeste da se ispoštuju bezbjednosni standardi prilikom konzumiranja ove tečnosti”, kaže ona.

Australijsko Ministarstvo zdravlja ističe da je Svjetska zdravstvena organizacija tek treba da pronađe konkretne dokaze da je tečni nikotin bezbjedan.

“Sve veća popularnost i međunarodna upotreba elektronskih cigareta ekvivalentna je povećanom broju zabilježenih trovanja nikotinom zbog izloženosti ili gutanja tečnog nikotina”, stoji u zvaničnom saopštenju direktorke Savjeta za javno zdravlje i medicinsko istraživanje Ane Kelso.

“Posljedice izloženosti se kreću od relativno laganih, uključujući iritaciju očiju i kože, mučninu i povraćanje do onih koji uzrokuju bolest i, u nekim slučajevima, smrt”, dodaje ona.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Przi
Gost
Przi

Kakav je ovo naslov???? Tečni nikotin je nesrecnu bebu ubio a ne elektronska cigareta. Opasno je pisati ovakve gluposti kao udarnu vijest.

Send this to a friend