Planeta

Benet: Netanjahu, ne pominjite palestinsku državu u Bijeloj kući

Izraelski ministar Naftali Benet napisao je na svom Fejsbuk nalogu da su “dvije riječi – palestinska država – istorijska katastrofa”.

On je apelovao na premijera Benjamina Netanjahua da te riječi ne pominje na sastanku s predsjednikom SAD Donaldom Trampom 15. februara u Bijeloj kući.

Benet, ministar obrazovanja i lider ultradesne partije Jevrejski dom, smatra da Netanjahu ne smije izraziti nikakavu saglasnost za osnivanje palestinske države, iako je od 2009. godine govorio da na to pristaje, pod određenim uslovima.

“One (te riječi) se ne smiju izgovoriti. To je naš test. Ako u svom saopšteju Tramp i Netanjahu pomenu posvećenost osnivanju Palestine ili dvije države, osjetićemo to u narednim godinama. Zemlja će se tresti. Međunarodni pritisak, bojkot, izvještaji protiv Izraela, rakete, zamrzavanja, vezivanje ruku vojnika u borbi potiv terora – sve će se to pojačati”, napisao je Benet.

Visoki zvaničnici u Netanjahuovom kabinetu upozorili su da izjave ministara o predstojećem sastanku, prije nego što se čuje stav predsjednika SAD, mogu da ga naruše. Oni su podsjetili da između “dvojice lidera postoje dobri i topli odnosi” koje bi trebalo ojačati, dodavši da će Netanjahu saslušati stavove svojih ministara, ali će na kraju Trampu predstaviti interese Izraela onako kako ih on shvata.

Tramp u svojoj izbornoj kampanji nije pominjao palestinsku državu i nagovijestio je da će biti tolerantiji prema naseljavanju okupirane Zapadne obale, što je ohrabrilo jevrejske naseljenike i njihove pristalice u izraelskoj vladi.

 

Send this to a friend