Planeta

Berze u crvenom, potonule akcije tehnoloških divova

Svjetske berze su bile u padu jer je porasla zabrinutost investitora zbog trgovinskog rata, nakon što su obje strane pokazale da ne žure da se vrate pregovorima.

Na Volstritu, širi indeks S&P 500 je pao 1,1 odsto, industrijski Dau DŽons za 302 poena ili 1,1 odsto na 25.474 poena, a tehnološki Nazdak za 1,3 odsto, prenosi agencija AP.

Akcije tehnoloških kompanija prednjačile su po gubicima, pri čemu su akcije Epla pale dva odsto, a Majkrosofta 1,4 odsto.

U padu su bile i dionice proizvođača čipova, poput Intela, Brodkoma i Nvidije, ali i akcije energetskih kompanija usljed pojeftinjenja američke “lake” nafte za pet odsto na 58,34 dolara za barel.

Evropske berze završile su trgovanje u drastičnom minusu zbog aktuelne zabrinutosti oko američko-kineskog trgovinskog spora.

Panevropski indeks Stoxx 600 pao je 1,4 odsto, prenosi CNBC, i dodaje da su gotovo sve berze u Evropi bile “u crvenom”.

Britanski indeks FTSE 100 se srušio 1,5 odsto, a njemački DAKS i francuski KAK za po 1,8 odsto.

Međutim, akcije kozmetičke kompanije Ejvon (Avon) porasle su za 6,9 odsto nakon što je brazilska kompanija Natura objavila da preuzima Ejvon za 3,7 milijardi dolara. Time će se, kako ocjenjuje AP, oformiti četvrta po veličini kozmetička grupacija na svijetu.

Send this to a friend