Planeta

Bin Ladenova majka prvi put progovorila o sinu

Osama bin Laden

Skoro 17 godina nakon napada na njujorške “bliznakinje”, porodica Osame bin Ladena odgovornog za taj napad, mora da se nosi sa njegovim činom. Njegova majka Alia Ganem prvi put je progovorila za medije o njemu.

Sa dvojicom sinova i suprugom, Alia Ganem živi u raskošnom domu u Džedahu u Saudijskoj Arabiji, gdje je deio života proveo i ubijeni vođa Al Kaide, prenosi Dnevnik.hr.

“Bio je veoma dobro dijete i mnogo me volio. Teško mi je jer smo često bili odvojeni jedno od drugoga. Moj prvi sin i u djetinjstvu je bio veoma sramežljiv. Tek kad je počeo da studira ekonomiju, malo se opustio jer su ga kolege i okruženje u kojem je boravio promijenili”, rekla je ona za Gardijan.

“Dijete za poželjeti. Sve dok nije u dvadesetim godinama upoznao neke čudne ljude s kojima je počeo da provodi dosta vremena. Govorila sam mu da se drži dalje od njih, ali me nije slušao”, dodala je ona.

Ranih osamdesetih godina Osama je otputovao u Avganistan kako bi se borio protiv Rusa. Njegov brat Hasan kaže kako su tad svi u porodici bili ponosni na njega. Kao pripadnik mudžahedina slavljen je kao heroj u Avganistanu i Saudijskoj Arabiji.

Kad su u avgustu 1990. američke trupe iz Saudijske Arabije ušle u Kuvajt, Osama počinje da širi Al Kaidu i počinje da se povezuje s ostalim terorističkim grupama.

“Nikad nisam mogla ni da pomislim da će da postane terorista. Cijela porodica bila je veoma uznemirena. Nisam željela da se to dogodi. Ni danas mi nije jasno zašto je odbacio svoj stari život. Nakon napada na Njujork svi smo bili u šoku. Znali smo da je to njegovo djelo i s kakvim ćemo posljedicama morati da se nosimo”, rekla je majka koja je Bin Ladena posljednji put vidjela u Avganistanu 1999, 12 godina prije nego što će njen sin da izvrši jedan od najgorih terorističkih napada u novijoj američkoj istoriji.

Bin Ladena su ubili pripadnici elitne američke mornaričke jedinice (SEAL) 2011. godine u Pakistanu.

4 Komentara na "Bin Ladenova majka prvi put progovorila o sinu"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend