Planeta

Bivši generalni sekratari NATO-a žele da sjedište u Briselu nosi ime Mekejna

Senator McCain

Tri bivša generalna sekretara NATO-a, podržala su u autorskom tekstu u The Times (Tajms) predlog da novo sjedište Alijanse dobije ime po preminulom američkom senatoru Džonu Mekejnu.

Anders Fog Rasmusen, Džordž Robertson i Havijer Solana naveli su da bi to bio odgovarajući način da se oda počast Mekejnu zbog njegove posvećenost NATO-u.

Britanski konzervativni poslanik Tom Tugendhat prvi je iznio predlog, za koji je portparol NATO-a rekao da će biti “pažljivo razmotren”, prenio je BBC.

Mekejn, koji je preminuo u subotu u 82. godini, tokom svoje karijere je snažno podržavao NATO, zbog čega je, između ostalog, bio u sukobu s predsjednikom SAD Donaldom Trampom.

Mekejn je u junu poslije samita Alijanse kritikovao Trampa zbog odnosa prema NATO-u.

“Amerikanci i njihov Kongres i dalje vjeruju u transatlantsko savezništvo i NATO i očigledno naši saveznici i dalje vjeruju u nas”, rekao je senator Mekejn, koji je bio predsjednik senatskog odbora za oružane službe.

Rasmusen, Robertson i Solana naveli su da je Mekejn bio svetionik za sve koji vjeruju da je “transatlantsko jedinstvo jedini način za obezbjeđivanje mira”.

“Malo stvari simbolizuje to savezništvo i trajne koristi od američkog globalnog liderstva toliko slikovito kao život i rad Džona Mekejna”, naveli su bivši čelnici NATO-a.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend