Planeta

Boing je danas u ozbiljnoj krizi, a prije dvije godine je vladao nebom

Foto: EPA

Prije dvije godine Boing je bio na vrhuncu. Prethodne godine vrijednost njegove dionice porasla je za 40 odsto. Bila je to hit-dionica. Izgledi za povećanje prodaje i dobiti bili su optimistični, a kompanija je tama počela bila isporučivati svoj novi model aviona 737 Max, prenosi CNN.

Ipak, sve se promijenilo u samo jednom danu. Danas se Boing suočava s jednom od najozbiljnijih kriza u svojoj 103 godine dugoj istoriji.  Nakon 10. marta i pada aviona 737 Max Ethiopian Airlinesa, koji se dogodio manje od pet mjeseci nakon fatalne nesreće istog modela Lion Aira, svi Boingovi modeli 737 Max su prizemljeni i proces njihovog odobrenja je pod istragom u Vašingtonu.

Zvaničnici etiopske vlade danas su izjavili kako su piloti leta 302 Ethiopian Airlinesa slijedili sva uputstva proizvođača aviona, ali nisu mogli kontrolisati avion prije nego se srušio. Ovaj nalaz, dio preliminarnog izvještaja o tragediji Etiopskog ministarstva saobraćaja, vjerojatno će povećati pritisak na Boing.

Boing kaže kako je sigurnost njihov glavni prioritet, te kako nastavljaju sarađivati s FAA-om i istražiteljima dok kompanija razvija potencijalna rješenja za probleme sa 737 Max-om. Boing je zatražio strpljenje javnosti dok sve činjenice o nesreći ne budu poznate.

”Pozivamo na oprez u spekulacijama i izvlačenju zaključaka o nalazima prije objave podataka o letu”, rekao je portparol Boinga.

Hoće li ih kriza uništiti?

Tokom narednih sedmica, Boing će objaviti preliminarne informacije o tome kako je kriza uticala na njihove finansijske rezultate.

”Ovo je ogroman problem, ne samo zbog prihoda i zarade, nego i zbog  reputacije. Potrebno je to popraviti prije ili kasnije”, kaže Džim Koridor (Jim Corridore), analitičar CFRA Researcha.

Kako brzo i kako dobro će Boing pronaći rješenje za ovaj problem biće od krucijalne važnosti za kompaniju. Model 737 Max uvjerljivo je najveći i najvažniji Boingov proizvod. Kompanija bi ovaj problem morala riješiti u roku od tri mjeseca, smatra Ričard Abulafia (Richard Aboulafia), potpredsjednik za analizu Teal Groupa: ”Ako to ne bude uspjela, to će odbiti investitore, biće problema s menadžmentom i inženjerima, a moglo bi zapinjati i u proizvodnji”.

Boing trenutno radi na razvoju softvera koji će 371 avion737 Max vratiti u saobraćaj. Ubrzo nakon pada Ethiopian Airlinesa, Boing je najavio da će ”zakrpiti” softver u roku od nekoliko sedmica, no to se još nije dogodilo. Kompanije iščekuje uzrok pada kako bi mogla odlučiti o svom odgovoru na dvije fatalne nesreće 737 Max aviona. Ukupno je u obje nesreće poginulo 346 ljudi. Istražitelji su se fokusirali na automatski uređaj za bezbjednost na avionima, za kojeg preliminarni izvještaji sugerišu da je izazvao nesreće.

Foto: Twitter

Tužioci američkog Ministarstva pravde izdali su više sudskih poziva u istrazi oko FAA-ova sertifikovanja modela 737 Max, saznaje CNN. Ministarka saobraćaja Elaine Chao zatražila je takođe od svoga glavnog inspektora za istraži postupak sertifikovanja 737 Max-a. Kongres je već održao prvo u nizu saslušanja. Najavljena je i istraga o potencijalnoj povezanosti neadekvatne obuke i sertifikovanja od strane inspektora vazdušne bezbjednosti koji su učestvovali u evaluaciji Boingova 737 Max.

Boing će 9. aprila  objaviti informacije o isporukama i narudžbama u prvom kvartalu. Analitičari očekuju da će brojke biti umanjene zbog obustave isporuke modela 737 Max, čak i ako Boing nastavi proizvoditi ove avione u Rentonu (američka savezna držaba Vašington). Kompanija će 24. aprila objaviti finansijske rezultate za prva tri mjeseca 2019. godine. Boing je vjerojatno uključiti procjenu o tome koliko će prizemljavanje koštati zbog odšteta raznim avio prevoznicima. Boingovi direktori će se sastati s dioničarima na godišnjem sastanku 29. aprila u Čikagu.

Dosad je samo jedan prevoznik, indonezijska Garuda, javno otkazao svojih poručenih 50 aviona 737 Max, vrijednih 4,9 milijardi dolara. Većina analitičara ne vjeruje da će mnogo zrakoplovnih kompanija otkazati narudžbe. Boeingov suparnik Airbus ima još dužu listu čekanja za svoj Airbus 320.

Ekstremno profitabilni

Boing je ekstremno profitabilna kompanija. U 2018. prvi je put premašio 100 milijardi dolara u prodaji, a profit je porastao za 24 odsto na 10.5 milijardi dolara. U knjigama narudžbi ima 5900 aviona, vrijednih 500 millijardi dolara. Početkom ove godine očekivalo se da će prihod i profit ponovno rasti, a tekuće rezevre trebale su tokom godine dosegnuti 17 milijardi dolara. To znači da bi Boing trebao imati dovoljno novca da pokrije troškove krize, ma kako ona skupa postala.

“Boing ima značajne finansijske resurse da sanira učinke prizemljavanja”, napisala je agencija Moddy, potvrđujući Boingov dugoročni kreditni rejting A2.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jovanka
Gost
Jovanka

E show vala sa Boingom…

Anonimni777
Gost
Anonimni777

Sistem koji sluzi da nebi doslo do nesreceje je izazvao nesrecu, sjajno su to odradili taj sistem.

DiplElIng
Gost
DiplElIng

Tako je, a softverski paket koji je mogao i to da sprijeci je dodatni paket, nesto kao siber i klima u autu…. Kao da kupujes auto a kocnice su opcione…

Anonimni777
Gost
Anonimni777

Taj softverski paket koji sprecava to imaju samo Americke kompanije a ove ostale ne,malo sam citao o tome,za nevjerovat. Ispada da su taj avion uradili a ni sami ti koji su ga projektovali nebi sjeli da lete sa njim.

Send this to a friend