Planeta

Bolton objasnio čemu SAD teže kada je u pitanju Iran

Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost, Džon Bolton

Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton izjavio je da SAD ne teže promjeni režima u Iranu, već radikalnoj promjeni njegovog ponašanja.

Bolton je govorio novinarima o odluci predsjednika Donalda Trampa da ponovo uvede sankcije Islamskoj Republici Iran i nedavnim protestima u toj zemlji zbog ekonomske krize.

“Da budem jasan, američka politika nije promjena režima u Iranu, već mi želimo radikalnu promjenu ponašanja dijela režima”, rekao je Bolton, prenosi Frans pres.

On je za proteste okrivio dugotrajno loše upravljanje ekonomijom čiji su efekti umanjeni nuklearnim sporazumom velikih sila s Iranom 2015. godine.

Nakon što su SAD osudile taj sporazum i ponovo uvode sankcije, vidi se duboko negativan efekat na Iran, čak i ozbiljniji nego što se očekivalo, ocijenio je Bolton. On je rekao da demonstracije nijesu organizovane i nijesu rezultat zavjere.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost SAD izrazio je spremnost svoje zemlje za sporazum s iranskim režimom, ali ako se on ne povinuje njenim zahtjevima izvršiće se maksimalni pritisak na Iran kako bi se osiguralo da nikada ne razvije nuklearno oružje. Bolton je izrazio i nadu da su raniji američki udari na Siriju ima efekat zastrašivanja.

“Ali da budemo jasni, ako sirijski režim koristi hemijsko oružje, reagovaćemo vrlo oštro i oni će dobro razmisliti prije nego što donesu bilo koju odluku”, rekao je Bolton, navodi AFP.

Izraelski mediji su prenijeli da je Bolton govorio i o povlačenju iranskih snaga iz Sirije i rekao da je predsjednik Rusije Vladimir Putin obavijestio SAD da bi njegova zemlja željela da se to desi, ali ne može da primora Teheran da to učini.

Izrael apeluje na momentalno povlačenje tih snaga. Iran, kao i Rusija, vojno podržava predsjednika Sirije Bašara Asada u dugotrajnom građanskom ratu. Jevrejska država je više puta upozorila da neće tolerisati vojno prisustvo Irana i iranskih saveznika u Siriji i izvodila je vazdušne udare na iranske mete.

Bolton je rekao da je Putin kazao da bi volio da se Iran povuče iz Sirije.

“Ali, ja to ne mogu sam da uradim”, rekao je predsjednik Rusije, kako tvrdi Bolton, koji danas završava trodnevnu posjetu Izraelu.

On je ocijenio da bi saradnja SAD i Rusija mogla biti dovoljna da se ostvari taj cilj.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend