Planeta

Bombaš samoubica aktivirao eksploziv, stradala i djeca

Najmanje šest osoba je ubijeno, među kojima i dvoje djece, nakon što je bombaš samoubica aktivirao eksploziv u vozilu ispred vladine kancelarije u centru somalijske prijestonice Mogadiš, pri čemu je uništena ta zgrada i islamska škola.

Za napad, u kojem je bez krova ostala i obližnja džamija, a okolne kuće oštećene, odgovornost je preuzela islamistička ekstremistička grupa Al-Šabab, prenosi Rojters.

Policija je saopštila da je vozač pokušao da brzo projuri kroz kontrolni punkt, ali su ga u tome spriječili pripadnici bezbjednosnih snaga, da bi on potom aktivirao eksploziv.

Tri vojnika koji su zaustavili kamion ubijeni su na licu mjesta, a ubijeno je i troje civila, rekao je portparol gradonačelnika Mogardiša, Salah Hasan Omar.

Četrnaest osoba, među kojima šestoro djece, prebačeno je na intenzivnu njegu, saopštila je služba Hitne pomoći, prenosi Rojters.

Među ranjenima ima učenika obližnje islamske škole, a zvaničnici su upozorili da bi broj žrtava mogao i da raste jer su u eksploziji urušene obližnje zgrade, uključujući džamiju.

Al-Šabab, ekstremistička grupa povezana s Al-Kaidom, sa sjedištem u Somaliji, često izvodi bombaške napade u prijestonici.

Rojters podsjeća da Somaliju još od 1991. potresaju bezvlašće i nasilje, a da se islamistička organizacija Al-Šabab u toj zemlji bori da svrgne vlast koju podržava Zapad i koju štite mirovne snage Afričke unije.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend