Planeta

Brazil prešao Italiju i Španiju po broju slučajeva koronavirusa

Ilustracija

Brazil je po brojkama oboljelih od korona virusa u subotu premašio Španiju i Italiju, koja je bila žarište pandemije, te postao četvrta zemlja na svijetu po broju zaraženih, pokazuju službeni podaci, prenosi agencija Hina.

Brazilsko ministarstvo zdravstva bilježi u subotu 14.919 novih slučajeva u 24 sata, odnosno ukupno 233.142, iza SAD-a, Rusije i Velike Britanije.

Novih smrtnih slučajeva je 816 odnosno ukupno 15.662.

Brazil je napravio puno manje testiranja nego te tri zemlje koje su ispred njega po broju oboljelih.

Predsjednik Jair Bolsonaro u petak je ostao bez drugog ministra zdravstva u mjesec dana i uporno protivurječi zdravstvenim stručnjacima i poziva na korištenje neodobrenih lijekova.

Izrazito je bio kritičan prema naredbama nekih od brazilskih guvernera o strogoj fizičkoj razdaljini i karantinu te zatvaranju škola, restorana i marketa u cilju borbe protiv virusa.

On tvrdi da je cijena po ekonomiju nepodnošljiva i da se mora dopustiti otvaranje što je prije moguće.

Brazilski potpredsjednik Hamilton Mourao bio je na testiranju i nalazi se u samoizolaciji nakon što je saradnik koji je prošle nedjelje bio blizu njega imao pozitivan test.

Testiranje u Brazilu daleko zaostaje za evropskim zemljama. Brazil je sproveo nešto manje od 338.000 testova u službenim laboratorijima do početka nedelje, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Još 145.000 testova je u analizi ili čeka.

Italija i Španija su svaka sprovele blizu 1,9 miliona testiranja, a imaju puno manji broj stanovnika.

Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Njemačkoj porastao je u posljednja 24 sata za 583 i sada iznosi 174.355, saopštio je Institut Robert Koh, prenosi Tanjug.

Kako se navodi, zabilježena su još 33 smrtna slučaja, čime je ukupan broj preminulih porastao na 7.914, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Send this to a friend