Planeta Više od 72.000 požara u Amazoniji izbilo između januara i avgusta ove godine

Brazilske prašume gore rekordnom brzinom

Kišne šume u brazilskom dijelu Amazonije ove godine pogađa rekordan broj požara, pokazuju podaci državne agencije za svemirska istraživanja.

Ove godine je u prašumama gorelo 83 odsto požara više nego 2018, navodi se u saopštenju Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja.

Institut je podatke prikupljene uz pomoć satelita objavio nedjelju dana nakon što je predsjednik Brazila Žair Bolsonaro otpustio šefa ove institucije zbog iznošenja podataka o sječi šuma.

Požari su doveli i do zamračenja Sao Paola.

Dnevna tama koja je trajala oko sat vremena, dogodila se nakon što su jaki vjetrovi donijeli dim iz država Amazonas i Rondonija koje su udaljene od Sao Paola više od 2.700 kilometara.

Najveća kišna šuma na svijetu – Amazonija – ključna je u borbi protiv globalnog zagrevanja.

Konzervatori su okrivili Bolsonara tvrdeći da je podstakao drvosječe i poljoprivrednike da krče šumu.

U međuvremenu je iz američke agencije NASA saopšteno da je ukupan broj požara u Amazoniji malo niži od prosječnog.

Dok više požara gori u Amazonasu i Rondoniji, u državama Mato Groso i Para je broj požara niži.

Zašto gori Amazonija?

Šumski požari se obično događaju tokom sušne sezone u Brazilu, ali se i namjerno pale kako bi se nelegalno raskrčila šuma i dobio prostor za gajenje stoke.

Podaci Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja pokazuju da je više od 72.000 požara izbilo između januara i avgusta ove godine brazilskom dijelu Amazonije. Ovo je najveći broj zabilježen od kada su merenja započeta 2013. godine. Iz Instituta je saopšteno da je do prošlog četvrtka zabilježeno više od 9.500 požara, uglavnom u Amazoniji.

https://twitter.com/VictorFob/status/1164019244939599872

Tokom 2018. godine, zabilježeno je ukupno 40.000 požara, naveli su iz instituta.

Na satelitskim snimcima vidi se da je najzapadnija brazilska država Roraima pokrivena tamnim dimom, dok je u susjednoj državi Amazonas proglašena vanredna situacija zbog požara.

Bolsonaro je odbacio najnovije podatke, rekavši da je to bila sezona kada farmeri pomoću požara čiste zemlju.

Ipak, Nacionalni institut za svemirska istraživanja je zabilježio da broj požara nije u skladu sa uobičajenim brojem tokom sušne sezone.

“Nema ničeg čudnog ove godine kada je riječ o klimi ili padavinama u amazonskom regionu, nešto su ispod prosjeka“, izjavio je za Rojters istraživač Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja Alberto Secer.

„Sušna sezona stvara povoljne uslove za nastanak požara i širenje vatre, ali požari su djelo ljudi, namjerno ili slučajno.“

Rikardo Melo, šef Svjetske fondacije za prirodu Amazonije, rekao je da su požari „posljedica porasta krčenja šuma što se vidi iz nedavno objavljenih podataka“.

Zašto su kritike upućene na račun Bolsonara?

Bolsonara su mnogi kritikovali zbog odnosa prema zaštiti životne sredine. Naučnici kažu da se šume Amazonije ubrzano uništavaju od kada je predsjednik preuzeo vlast u januaru.

Tokom posljednjih deset godina, prethodne vlade uspjele su da smanje krčenje šuma oslanjajući se na federalne agencije i novčane kazne. Bolsonaro i njegovi ministri kritikovali su takvu kaznenu politiku.

Prošlog mjeseca, predsjednik je optužio direktora Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja da laže o obimu krčenja šuma u Amazonu i pokušava da potkopa vladu. Optužbe su usledile nakon što je institut objavio podatke koji su pokazali da je krčenje šuma u junu ove godine za 88 odsto više nego u istom periodu 2018.

Kasnije je direktor agencije objavio da je otpušten.

Iz instituta je ranije saopšteno da su podaci kojima raspolaže institut 95 odsto tačni. Pouzdanost agencije je takođe branilo nekoliko naučnih institucija, uključujući Brazilsku akademiju nauka.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Grigor
Gost
Grigor

Pozari u Sibiru i Amazoniji ce dovesti do katastrofe instantno. To su bukvalno pluca nase male planete, ciju duzinu obima malo aktivniji vozac predje za godinu dana. Samo 40 hiljada kilometara je obim nase planete. Ove sume su toliko znacajne… Da li to ljudi shvataju?

Surova realnost
Gost
Surova realnost

Žalosno!!! I kasno da se bilo što uradi, bojim se

Moje ime
Gost
Moje ime

Ovo je uvod u velike klimatske promjene.
Crna gora je idealno pozicionirana zbog svoje velike kolicine voda.
Pripremite se.

Tako je kako je
Gost
Tako je kako je

Strašno je, ali Evropa i Sjeverna Amerika su ovo odavno uradile. Evropa je bila pokrivena ogromnim hrastovim šumama, Sjeverna Amerika drvećem visine do 100 metara, a danas su to sve pašnjaci.

Send this to a friend