Planeta

Britanski ministar svoju ženu Kineskinju predstavio kao Japanku

Britanski ministar vanjskih poslova Dežeremi Hant

Britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant stigao je u Peking. Pri susretu s kineskim kolegom izazvao je smijeh kada je svoju ženu Kineskinju, predstavio kao “Japanku”.

“Moja žena je Japanka”, rekao je Hant prilikom susreta sa šefom kineske diplomatije Vang Jiem.

Hant, koji je početkom jula zamijenio na funkciji Borisa Džonsona, brzo se ispravio.

“Moja žena je Kineskinja – kakva strašna greška”, rekao je i izazvao smijeh domaćina.

Kina i Japan imaju u najmanju ruku komplikovane odnose, a Peking često zamjera svom susjedu da nedovoljno priznaje zločine okupatorske japanske vojske u Kini u Drugom svjetskom ratu.

Dok se Velika Britanija priprema da napusti Evropsku uniju, Hant je odabrao Kinu kao prvu stanicu svoje prve turneje po inostranstvu, u nadi da će ojačati trgovinske veze dvije zemlje. Poslije Pekinga će posjetiti Pariz i Beč.

“Moj odnos sa Kinom ide daleko. Moja žena je Kineskinja i moja djeca su djelimično Kinezi. (…) Moja velika nada je da ćemo uspjeti da produbimo prijateljstvo Kine i Velike Britanije, što naravno podrazumjeva i bavljenje temama o kojima imamo različite stavove”, rekao je Hant, i dodao da u Kini, koju je prvi put posjetio sa 19 godina, ima jake porodične veze.

Hant i Vang će, kako se očekuje, pored ostalog razgovarati i o Sjevernoj Koreji i klimatskim promjenama a kasnije će održati konferenciju.

2 Komentara na "Britanski ministar svoju ženu Kineskinju predstavio kao Japanku"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend