Planeta

Britanski šef diplomatije najavio odlazak u Mjanmar

Britanski ministar vanjskih poslova Dežeremi Hant

Britanski ministar vanjskih poslova Džeremi Hant je u ponedjeljak najavio da će uskoro posjetiti Mjanmar i da će otvoriti pitanje slučaja Rojtersovih novinara koji su danas osuđeni na sedam godina zatvora zbog izvještavanja o krizi sa etničkom manjinom Rohindže.

Va Lon i Kjav Soe O su prema presudi krivi za kršenje zakona o državnim tajnama kada su istraživali slučaj zločina nad Rohindžama.

“Zatvranje novinara koji pišu o neugodnim istinama je neosnovan napad na slobodu medija, zapravo slobodu svih. Mi ćemo otvoriti ovaj izuzetno važan slučaj dvojice Rojtersovih novinara tokom moje predstojeće posjete Burmi” napisao je Hunt na Twitteru.

Britanska vlada pozvala je danas na oslobađanje dvojice.

“Novinari u svakoj demokratiji moraju da budu slobodni kako bi obavljali svoju profesionalnu aktivnost bez straha ili zatrašivanja. Presuda podriva slobodu medija u Mjanmaru”, izjavio je portparol britanske vlade i dodao da se traži oslobađanje novinara odmah.

Francuske vlasti izrazile su danas žaljenje zbog odluke suda u Mjanmaru da dvojicu novinara agencije Rojters osudi na po sedam godina zatvora, uz ocjenu da to predstavlja “ozbiljno kršenje slobode medija i vladavine prava” u Mjanmaru, prenijela je agencija France Press.

Francuska ponovo poziva za njihovo puštanje na slobodu i na poštovanje njihovih osnovnih prava, kao i na pristup medijima u oblasti Arakan na sjeverozapadu Mjanmara, gdje živi muslimanska manjina Rohindža, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

1 Komentar na "Britanski šef diplomatije najavio odlazak u Mjanmar"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend