Planeta

Brunej uvodi novi sistem kažnjavanja: Smrt kamenovanjem, amputacija šake…

Foto: Twitter

Brunej od sljedeće nedjelje uvodi smrtnu kaznu kamenovanjem za homoseksualce i preljubu, primjenjujući šerijatski zakon uprkos žestokim kritikama.

U malom kraljevstvu na jugoistoku Azije od 3. aprila će na snazi biti drakonske kazne, među kojima je i amputiranje šake ili stopala zbog krađe. Izvršenju smrtnih kazni će „svjedočiti grupa muslimana“.

Brunej, koji je prije nekoliko godina usvojio konzervativniji oblik islama, 2014. je objavio da namjerava da uvede šerijat, islamski pravni sistem koji uključuje fizičko kažnjavanje. Tu direktivu je izdao sultan Bruneja, koji važi za jednog od najbogatijih vođa na svijetu, budući da se njegovo bogatstvo procjenjuje na oko dvadeset milijardi dolara, a na prijestolu je od 1967.

U zemlji je već zabranjen alkohol, a za one koji su djecu dobili van bračne zajednice i koji petkom ne idu na molitvu su propisane novčane kazne i kazne zatvorom.

BBC, međutim, piše da je proces potpune primjene brutalnih kazni koje su propisane šerijatom usporen u posljednjih pet godina zbog snažne osude međunarodne zajednice.

Brunej je bio britanska kolonija do 1984. i dvije zemlje i danas imaju snažne veze. Homoseksualnost je nezakonita u Bruneju još od kolonijalne vladavine Britanije, ali novi zakoni sada propisuju prije smrtnu nego zatvorsku kaznu, što se odnosi i na sodomiju, preljubu i silovanje.

Vijest da će se od sljedeće nedjelje primenjivati šerijatski zakon, što će se posebno odnositi na gej zajednicu, naišla je na užasavanje grupa za zaštitu ljudskih prava.

Amnesti internešnel je apelovao na Brunej da „odmah obustavi“ izvršavanje novih kazni, koje je ocijenio kao „izuzetno pogrešne“.

„Legalizovati tako okrutne i nehumane kazne je samo po sebi užasno“, navela je Rejčel Hoa-Hauard, istražiteljka za Brunej iz Amnesti internešnela, u saopštenju u kojem se dodaje da pojedini potencijalni prestupi „ne treba čak ni da budu tretirani kao krivična djela, uključujući dobrovoljni seksualni odnos između dvije odrasle osobe istog pola.“

Šerijatski zakon će se primjenjivati samo na muslimane, koji čine oko dvije trećine stanovništva zemlje.

3

avatar
1000
2
1
0
 
3
IvanPjerKastro
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pjer
Gost
Pjer

Ovo za kradju nije lose

Ivan
Gost
Ivan

Lose je, varvarizam.

Kastro
Gost
Kastro

Ako je jedan muslim a drugi neke druge vjere u vezi ..samo ce kaznjavat muslim a ovaj drugi neka pati….kakve kombinacije

Send this to a friend