Planeta

Čelsi Mening ponovo u zatvoru, odbila da priča o Asanžu

Nekadašnja analitičarka u američkoj vojsci Čelsi Mening biće vraćena u zatvor po naređenju federalnog suda zbog “ometanja pravde”, budući da je odbila da odgovara na pitanja o osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu.

Predstavnik njenog advokatskog tima je to rekao poslije saslušanja pred sudom u Aleksandriji.

Sudija Entoni Trenga je rekao da bi Mening mogla platiti novčanu kaznu od 500 dolara po danu ako poslije 30 dana zatvora bude i dalje odbijala da svjedoči, kao i da bi kazna mogla porasti na 1.000 dolara po danu nakon 60 dana iza rešetaka.

Mening je u zatvoru provela sedam godina jer je 2010. godine VikiLiksu predala više od 750.000 američkih diplomatskih i vojnih dokumenata, čije objavljivanje je osramotilo Vašington.

Ona je 8. marta ove godine poslata u zatvor nakon što je odbila da svedoči pred istražnom porotom u istrazi o Asanžu, nazvavši tu proceduru “netransparentnom” i nedemokratskom.

Jedno od glavnih oruđa američkog pravosudnog sistema, istražne porote se formiraju u najozbiljnijim krivičnim istragama i moraju voditi istragu u najvećoj tajnosti.

Mening je prije nedjelju dana puštena iz zatvora zbog tehničkih razloga, jer je istražnoj poroti koja je zvala da svjedoči istekao mandat. Međutim, u međuvremenu je oformljena nova istražna porota koja je nastavila istragu.

Ona je juče ponovo odbila da sarađuje.

“Ne odustajem od svojih principa, radije ću bukvalno umrijeti od gladi nego da promijenim stav”, rekla je Mening pred sudijom.

Sudija je odgovorio da nema ničeg “nečasnog” u ispunjavanju građanske dužnosti.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
vesko nk
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
vesko nk
Gost
vesko nk

Prva demokratija svijeta pokazuje snagu zakona na djelu.Naša država izigrava sopstvene zakone kad je u pitanju izdaja iste.Zbog trulog kompromisa gledamo četničkog vojvodu kako pljuje po mojoj državi u sred parlamenta.Mjesto u Spuž kreten vodi otvoreni rat sa državom.

Send this to a friend