Planeta

Čelsi nakon puštanja na slobodu: Uzbuđena sam zbog budućnosti

Čelsi Mening

“Sada pokušavam da nađem sebe, što je uzbudljivo, čudno, zabavno i potpuno novo za mene”, rekla je Mening u izjavi preko mejla.

Ona je preko Twittera poslala sliku svojih stopala u patikama s riječima “Prvi koraci slobode” pošto je izašla iz zatvora Fort Livenvort u Kanzasu.

Za sada nijesu poznati njeni planovi, uključujući i to gdje će stanovati.

Čelsi je u Twitter poruci u januaru, poslije objave da je Obama pomilovao, napisala da planira da se preseli u Merilend gdje ima tetku.

“Poslije još četiri brižna mjeseca čekanja ovaj dan je konačno došao. Radujem se mnogim stvarima. Šta god je ispred mene je mnogo važnije od onog što je iza mene”, napisala je danas Mening.

Čelsi je osuđena prije četiri godine na 35 godina zatvora zbog odavanja više od 700.000 tajnih vladinih i vojnih dokumenata sajtu Vikiliks 2010. godine, što je bilo najveće curenje tajnog materijala u istoriji SAD.

U to vrijeme Čelsi je bila muškarac – Bredli Mening koji je pol promijenio u zatvoru i postao žena-Čelsi.

Mening koja je uhapšena 2010. godine je u zatvoru podnijela tužbu za prava transrodnih osoba, i dva puta pokušala samoubistvo.

Obamina odluka da njenu kaznu skrati na oko sedam godina, uključjući vrijeme u pritvoru, izazvala je kritiku poslanika, među kojima i predsjednika Predstavničkog doma Pola Rajana koji je to nazvao “skandaloznim”.

 

Send this to a friend