Planeta

Četvrti talas epidemije u Hong Kongu, pooštravaju se mjere

Hong Kong

Hong Kong je saopštio danas 57 novih slučajeva korona virusa, uključujući 55 lokalno prenesenih infekcija, od kojih je 25 nepoznatog porijekla.

U Centru za zdravstenu zaštitu navode da su registrovana i dva uvezena slučaja i 50 preliminarnih pozitivnih rezultata testova.

“Novi slučaj u stambenom bloku Lotus Towersu Kwun Tong Garden Estate ubrzao je još jedan nalog za obavezno testiranje na COVID-19 za stanovnike zgrade. U petak je 95-godišnji pacijent sa COVID-19 umro u bolnici, dovodeći do ukupnog broja smrtnih slučajeva povezanih s virusom na teritoriji Hongkonga do 136. Ukupan broj slučajeva sada iznosi 8.481”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Hongkong, kako se navodi, uvodi dodatnu nedjelju karantin od 14 dana koji stanovnici moraju slijediti nakon ponovnog ulaska u grad. Od Božića, svi stanovnici Hongkonga koji se vraćaju u grad iz inostranstva, sada moraju u karantin u određeni hotel na 21 dan.

“Iznenadna promjena politike, koja se odnosi na povratnike koji dolaze sa bilo kojeg mjesta na svijetu, osim s kontinentalne Kine, Makaua i Tajvana, najavljena je samo noć prije nego što je stupila na snagu. Stanovnici Hongkonga koji su već letjeli kući bili su prisiljeni napraviti nove aranžmani po dolasku i platiti hiljade dolara više od očekivanog da pokriju troškove dodatnog sedmičnog boravka. Lokalni medij HK01 opisao je scene “haosa” dok su se dolazni putnici prepirali i tražili da naprave nove aranžmane ako hoteli koje su rezervisali nisu imali kapacitet da im omoguće sedam dana duži boravak”, prenosi Slobodna Evropa.

Send this to a friend