Planeta

Ciklon Amphan nosi sve pred sobom: Indiji i Bangladešu prijeti najjača oluja, ugroženi milioni ljudi

Indiji i Bangladešu prijeti najjača oluja ikada zabilježena u Bengalskom zalivu.

Milioni ljudi nalaze se na putu super ciklona Amphan, čiji se udar očekuje za manje od 36 sati.

Jaki vjetrovi i obilne kiše prijete regionu koji se bori sa pandemijom koronavirusa, prenosi CNN.

Super ciklon Amphan postao je najsnažnija oluja ikad zabilježena u Bengalskom zalivu sinoć, nakon što su olujni vjetrovi koje on donosi dostigli brzinu i do 270 kilometara na sat, saopštio je američki Centar za upozorenja na tajfune.

Amphan je od tada nešto oslabio, ali oluja je i dalje jednaka onima iz kategorije četiri snažnog uragana na Atlantiku, odnosno supertajfunu na zapadnom Pacifiku.

Supertajfun trebalo bi da pogodi indijsko-bangladešku granicu sjutra veče, u blizini indijskog grada Kalkate, u kojem živi više od 14 miliona stanovnika.

Indijski premijer Narendra Modi razmotrio je mjere hitne reakcije te države, a šef nacionalnog centra kazao je da je 20 timova raspoređeno u regiji koju će pogoditi Amphan. Istakao je da ih je 12 spremno u rezervi, a još 24 tima su u stanju pripravnosti u drugim djelovima Indije.

Ribari su upozoreni da ostanu na obali i ne isplovljavaju u naredna 24 sata.

Oluja dolazi u trenutku kada se Indija i Bangladeš bore da epidemiju koronavirusa stave pod kontrolu.

Suočavanje sa obje katastrofe ođednom biće izazov za dvije vlade, posebno kada je riječ o socijalnom distanciranju u prepunim centrima za evakuaciju i skloništima za hitne slučajeve.

Ciklon Amphan takođe bi mogao da donese obilne kiše u najveći izbjeglički kamp na svijetu u Koks Bazar, gdje živi skoro milion izbjeglica Rohindzija posle bjekstva od nasilja u Mjanmaru.

Prvi poznati slučajevi kovid-19 potvrđeni su u kampu prošle nedjelje, a s obzirom na to da predstoji oluja, to bi mogla da bude razarajuća kombinacija.

Send this to a friend