Planeta

Da li je ignorisanje Njemačke dio Trampove strategije?

Donald Tramp učestvuje na samitu G7 u Francuskoj, a kasnije putuje i u Poljsku. Zašto na spisku njegovih putovanja nije i susret sa Angelom Merkel u Berlinu? Da li je to ignorisanje Njemačke dio šire strategije?

Američki predsjednik Donald Tramp se vraća u Evropu. Učestvuje na samitu G7 u Francuskoj i ponovo dolazi krajem avgusta kako bi u Poljskoj prisustvovao obilježavanju 80. godišnjice početka Drugog svjetskog rata.

Iako će biti u komšiluku, Tramp nije pokazao namjeru da želi da posjeti njemačku kancelarku Angelu Merkel – ni na ovom putovanju, a ni u doglednoj budućnosti, piše “Dojče vele”.

Tokom više od dvije godine na mjestu predsjednika SAD, Tramp se samo jednom susreo sa Merkelovom u Njemačkoj – na samitu G20 u Hamburgu 2017. Nikada nije bio njen gost u Berlinu.

U čemu je problem?

Spisak je dugačak. Od Njemačkog budžeta za odbranu, stava prema Iranu, podrške gasovodu Sjeverni tok 2 i otpora Merkelove da zabrani Kini velike infrastrukturne projekte – mnogo je pitanja koja dvije zemlje ne vide na isti način.

Osim političkih tenzija, poznato je da su lični susreti Trampa i Merkelove prilično hladni. Na komemoraciji povodom iskrcavanja u Normandiji ovog ljeta, Tramp joj čak nije ni pružio ruku.

Ignorisanje Njemačke i otkazivanje planiranog putovanja u Dansku u septembru zbog odbijanja da mu prodaju Grenland, tipični su za Trampov „transakcioni stil“, ocjenjuje za DW Jozef Braml, američki stručnjak iz Njemačkog odbora za spoljne odnose.

“On sebe vidi kao šefa, artikuliše jasne ciljeve i zahteve, i nagrađuje ili kažnjava podređene“, kaže Braml. „Zbog toga su Njemačka i Danska kažnjene. Poljska, sa druge strane, za sada uživa naklonost američkog predsjednika od čega i materijalno profitira“.

Poljska ima „više uticaja“ od Njemačke

U dok je uticaj Berlina u Vašingtonu oslabio otkako je Tramp preuzeo vlast, Varšava je svoj transatlantski profil znatno ojačala. „Poljska ima veći uticaj od Njemačke. Opisao bih Poljsku kao trenutno najvažnijeg partnera (SAD u Evropi) poslije Britanije“, kaže Najl Gardiner iz Vašingtonske fondacije Heritage za njemački javni servis ARD.

Jozef Braml, koji inače vodi i analitički blog „SAD ekspert“ (USA expert), upozorava da bi Poljska i drugi trebalo da budu oprezni zbog svojih ojačanih diplomatskih veza sa SAD. „Trampovi trenutni ’prijatelji’ u istočnoj Evropi ne bi trebalo da se zavaravaju. Prije ili kasnije američki geo-stratezi će morati da pokušaju da pomire interese sa Rusijom kako bi suzbili sveobuhvatne aktivnosti Kine“, kaže Braml za DW.

„Pokušaj podjele EU“

Tretiranje evropske privredne lokomotive (Njemačke) kao zemlje koja nije vrijedna posjete, a istovremeno posvećivanje posebne pažnje zemljama koje su se sukobile sa Briselom, vjerovatno je u službi šire strategije – proširivanju podjela unutar Evropske unije.

“Trampov raspored aktivnosti u Evropi očigledan je pokušaj podjele EU. Njegova administracija to je već jasno dala do znanja. To je ono u šta oni vjeruju. Oni su protivnici multilateralizma“, ocijenio je za njemački javni servis ARD Jakob Kirkegard, analitičar američkog Instituta za međunarodnu ekonomiju Piterson.

Peter Bajer, koordinator njemačke vlade za transatlantske odnose, za list „Zidvest prese“ je ukazao da, iako održavanje dobrih veza sa SAD ostaje prioritet, stav Vašingtona o EU prijeti krhkom jedinstvu bloka.

Tramp je u više navrata podržavao tvrdoglavu liniju aktuelnog britanskog premijera Borisa Džonsona oko Bregzita, dok je američki ambasador u Njemačkoj Ričard Grenel nedavno zaprijetio da bi SAD mogla da povuče svoje trupe iz Njemačke i premjesti ih u Poljsku.

„Trampova vlada od početka pokušava da napravi razdor između zemalja-članica EU“, kaže Bajer. „To bi trebalo shvatiti ozbiljno“.

Send this to a friend