Planeta

Damask riješen da oslobodi cijelu sirijsku teritoriju

Foto: EPA

Sirijske vlasti riješene su da “oslobode cijelu sirijsku teritoriju” uprkos riziku od zapadne “agresije”, rekao je sirijski šef diplomatije Valid Mualem u Moskvi.

Očekuje se da će sirijske vladine snage uskoro krenuti u ofanzivu na sirijsku provinciju Idlib, posljednje uporište pobunjenika, prenosi Beta.

“Bilo da postoji trostrana agresija ili ne, to neće uticati na našu odlučnost da oslobodimo cijelu sirijsku teritoriju”, rekao je Mualem na konferenciji za novinare u Moskvi poslije razgovora s ruskim kolegom Sergejom Lavrovim.

Sjedinjene Američke Države, Francuska i Velika Britanija upozorile su prošle sedmice sirijskog predsjednika Bašara al-Assada da neće dozvoliti da ostane nekažnjena bilo kakva upotreba hemijskog oružja, koje bi mogle koristiti vlasti u Damasku tokom moguće ofanzive za povraćaj sjeverozapadne provincije Idlib.

Tu sirijsku oblast 60 odsto drži grupa Hajat Tahrir al-Šam, formirana od članova bivšeg ogranka Al-Kaide, a ima i brojnih pobunjeničkih grupa.

Skorašnja ofanziva

Ofanziva na tu oblast koja se graniči s Turskom izgleda da će biti izvedena vrlo brzo, ali to takođe zavisi od sporazuma između Moskve, koja podržava vlasti u Damasku, i Ankare, koja podržava pobunjenike.

Lavrov je rekao ranije da se nada da “zapadne zemlje neće kočiti antiterorističku operaciju u Idlibu”.

Ruski ministar je izjavio da još ostaje zadatak da se “likvidiraju preostala žarišta terorizma”, prije svega u zoni deeskalacije u Idlibu.

On je ocijenio neprihvatljivim da oružane grupe koje se tu nalaze pokušavaju da koriste tu zonu za svoje napade na sirijsku vojsku i čak za pokušaje napada dronovima na rusku bazu Kmeimim na sjeverozapadu zemlje.

Lavrov je upozorio na novu provokaciju u vezi hemijskog oružja, koja se prema Moskvi priprema, i koja ima za cilj da komplicira vojnu operaciju u Idlibu.

“Upozorili smo naše zapadne partnere jasno i čvrsto da se ne igraju s vatrom”, rekao je Lavrov.

2 Komentara na "Damask riješen da oslobodi cijelu sirijsku teritoriju"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend