Planeta

Hong Kong: Demonstranti traže opoziv zakona o izručenju

Više hiljada ljudi maršira ulicama Hongkonga ka zgradama administracije zbog kontroverznog nacrta zakona o izručenju osumnjičenih u Kinu, iako su vlasti u subotu suspendovale sporni tekst.

Demonstrante ne zadovoljava odluka o odlaganju donošenja zakona o izručenju osumnjičenih stanovnika Hongkonga Kini, koju je donijela predsjednica vlade Keri Lam, i traže da se sporni zakon u cjelosti opozove, a Lam podnese ostavku.

Pod pritiskom masovnih demonstracija prošle nedjelje Lam je u subotu odlučila da suspenduje predloženi zakon, te naglasila da se od njega ne odustaje, već odlaže donošenje radi daljih konsultacija. No, to nije smirilo veliki dio javnosti Hongkonga, koja smatra da suđenja u Kini ne bi bila pravična.

Neslužbeni organizator protesta “Front za građanska i ljudska prava” saopštio je da će na sljedećem protestu tražiti odgovornost policije zbog preterane upotrebe sile protiv demonstranata, suzavca i gumenih metaka, kojima je u srijedu povrijeđena 81 osoba. Organizatori traže od vlade i da proteste ne tretira kao nerede, te da pusti uhapšene na slobodu.

Bivša britanska kolonija Hongkong vraćena je pod kinesku kontrolu 1997. godine, a po dogovoru o jednoj zemlji i dva sistema Hongkongu bi trebalo da bude zajamčena posebna autonomija, uključujući slobodu okupljanja, slobodu medija i nezavisno sudstvo.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Javlja mi se
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Javlja mi se
Gost
Javlja mi se

Slutim dooooobre batine za ustanike.

Send this to a friend