Planeta

Desetine stručnjaka upozorilo da Južna Koreja razvija robote ubice

Ilustracija

Više od 50 stručnjaka za vještačku inteligenciju bojkotovaće Korejski napredni institut za nauku i tehnologiju KAIST jer su, kako ističu, zabrinuti zbog tamošnjeg razvijanja robota ubica.

Naučnici su poručili da, kao i kod drugih tehnologija koje su zabranjene u prošlosti, kao što su to zaslepljujući laseri, jednostavno mogu odlučiti da ih ne razviju.

“Pozivamo KAIST da radi kako bi poboljšao, a ne ugrozio ljudske živote”, navode.

No, predsjednik instituta, Sung Čul Šin, negira da namjeravaju da razviju autonomne, smrtonosne sisteme oružja i robote ubice.

“Još jednom potvrđujem da KAIST neće sprovesti nikakve istraživačke aktivnosti u suprotnosti sa ljudskim dostojanstvom, uključujući autonomno oružje koje nema značajnu ljudsku kontrolu”, rekao je on za Rojters.

Tobi Valš, australijski naučnik, koji učestvuje u protestu, rekao je britanskoj agenciji da bi razvijanje autonomnog oružja pogoršalo, a ne poboljšalo ionako lošu bezbjednosnu situaciju na korejskom poluostrvu.

“Ako ovo oružje bude stvoreno, nebitno gdje, vjerovatno će se pojaviti u Sjevernoj Koreji, a oni ne bi imali problema da ga upotrijebe protiv Juga”, upozorio je Valš.

Ž.N.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend