Planeta

Direktor Twittera: Blokiranje Trampa ispravna odluka, ali opasan presedan

Dorsej

Glavni izvršni direktor Twittera Džek Dorsi objavio je da je zabrana američkog predsjednika Donalda Trampa na toj društvenoj platformi, nakon prošlosedmičnog nasilja na Kapitolu, bila ispravna odluka, ali da predstavlja opasan presedan.

“Preduzimanje takvih poteza fragmentira javnu raspravu. Oni nas dijele. Ograničavaju potencijal za objašnjavanje, iskupljenje i učenje. Ali postavljaju presedan za koji osjećam da je opasan: moć koju pojedinac ili korporacija ima nad dijelom globalnog javnog dijaloga”, poručio je Dorsi, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kompanija Twitter Inc prošle nedjelje je uklonila korisnički profil Donalda Trampa na kojem je imao 88 miliona pratilica, zbog rizika od daljeg nasilja Trampovih pristalica na Kapitolu. Zabrana je podstakla kritike nekih republikanaca da je time ugušeno predsjednikovo pravo na slobodu govora. Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da bi o potencijalnim ograničenjima slobodnog govora trebalo da odlučuju zakonodavci, a ne privatne kompanije.

Trampu su suspendovani i profili na Facebooku i YouTubeu. Dorsi je komentarisao da su pojedinačni potezi društvenih medija bili međusobno ohrabrivani, ali da nijesu koordinirani.

Send this to a friend