Planeta

Dječaci iz opasnog lavirinta ka sigurnosti putuju kroz mulj, tišinu i tminu

Dok cijeli svijet iščekuje lijepe vijesti, 12 dječaka i njihov fudbalski trener na Tajlandu, u pratnji elitnog tima spasilaca, ka sigurnosti putuju kroz poplavljene podzemne pećine.

Foto: Twitter

Do sada su četiri dječaka završila opasan bijeg, a misija spasavanja preostalih osam dječaka i trenera nastaviće se sjutra ujutru.

Mlade fudbalere su kroz četiri kilometra tišine i tame vodila po dva ronioca, probijajući se kroz gusto blato, preskačući klizave i oštre stijene i roneći kroz uske prolaze, kroz koje protiču hladne i jake struje.

“Prolazak je opasan i za najiskusnije ronioce”, rekao je jedan od spasilaca za Rojters.

Foto: Twitter

Dječaci, stari od 11 do 16 godina, nestali su sa svojim trenerom (25) nakon treninga 23. juna, kada su krenuli u avanturu istraživanja kompleksa pećina, a iznenadna kiša ih je zarobila.

Došao je Dan D, nakon 15 dana-ronioci su rano jutros počeli da izvlače dječake.

Jedan istraživač koji je bio u pećini opisao je kao “lavirint”, dodajući da je mnogo teže snaći se u njoj nego u bilo kojoj drugoj pećini u koju je ulazio.

Neki prolazi su toliko uski da spasioci moraju da skinu boce za kiseonik kako bi se provukli, ispričao je pripadnik (25) tajlandskih “foka”, opisujući kako, dok se probija, osjeća da ga stijene pritiskaju i na leđima i grudima.

Foto: Twitter

Dječaci moraju proći ogromno kamenje, pijesak, klizave stijene, potpuno potopljene prolaze, mulj…

“Vrlo je tamno unutra”, izjavio je za Rojters veteran “foka”, zaključujući da većinu vremena rade u tišini i mraku, oslanjajući se samo na instinkt.

Ž.N.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend