Planeta

Dječaci iz pećine: Bili smo očajni, htjeli smo da kopamo

Dvanaest dječaka i njihov fudbalski trener, koji su poslije više od dvije nedjelje spaseni iz pećine na sjeveru Tajlanda, izašli su danas iz bolnice i održali konferenciju za novinare na kojoj su dočekani aplauzom školskih drugova i novinara.

Dječaci su održali kratku demonstraciju svojih fudbalskih vještina na posebnom malom terenu, koji je postavljen u hali u kojoj su održali konferenciju, prenosi AP.

Portparol vlade general poručnik Sansern Kevkamnerd rekao je da su psiholozi i ljekari prisustvovali konferenciji kako bi odabrali pitanja i starali se o zdravlju dječaka.

Na prva dva pitanja odgovorili su ljekari i rekli da je cijela ekipa dobro. Ljekari su kazali da su dječaci dobili prosječno po tri kilograma od spasavanja prošle nedjelje i dodali da su tokom više od dvije nedjelje, koliko su bili zarobljeni u pećini, izgubili u prosjeku po četiri kilograma.

Dječaci i njihov trener tokom devet dana u pećini nisu imali šta da jedu dok ih nisu našli spasioci, samo su pili kišnicu koja se slivala niz stijene.

Trener je kazao da je njemu, ali i dječacima, teško pala smrt spasioca i da se osjećaju krivim zbog toga.

Dječaci su objasnili da razlog za ulazak u pećinu nije bio rođendan jednog od njih, kao što se nagađalo, a demantovali su i navode da ne znaju da plivaju.

Jedan od dječaka 15-ogodišnji Pornčai Kamluan rekao je da su pokušali da prokopaju put iz pećine.

“Pokušali smo da iskopamo prolaz, misleći da ne možemo samo da čekamo”, rekao je on, a njihov 25-ogodišnji trener je rekao da je to bilo uzaludno.

Jedan od dječaka, 14-ogodišnji Adul Sam-On rekao je da je to što su ih našli “bilo čudo”. On se na engleskom prvi odgovorio britanskim roniocima koji su ih pronašli, prenio je AFP.

Dječaci i dalje žele da budu profesionalni fudbaleri, a neki od njih uz to žele da postanu i spasioci.

“Čuli smo nekoga da govori i bili u nevjerici što je neko zaista tamo” rekao je on, dodajući da su bili iznenađeni kada su shvatili da spasilac koji je došao po njih ne govori tajlandski.

Dječaci i njihov trener su 23. juna ušli u pećinu Tam Luang, gdje ih je ubrzo zarobila poplava. Nakon devet dana potrage su pronađeni, a cijeli svijet je potom pratio dramatičnu akciju njihovog spasavanja kroz poplavljene lavirinte pećinskog kompleksa, koja je trajala tri dana, a okončana je 10. jula.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend