Planeta

Djevojčica iz Kentakija najmlađa članica Mense, sa dvije godine znala da čita

Ilustracija

Čitanje riječi naglas koje odrasli pišu na tabletu možda nije način na koji mnoga djeca provode svoje druge rođendane, ali je Isla Meknab iz Kentakija upravo na taj način proslavila svoj drugi rođendan, zbog čega bi mogla da postane najmlađa članica Mense.

U razgovoru za Ginisovu knjigu rekorda Islini roditelji, Džejson i Amanda Meknab, rekli su da su shvatili da inteligenciju njihove ćerke treba procijeniti nakon što joj je rođaka dala tablet kao poklon za drugi rođendan, piše Gardijan.

Otac je rekao da je napisao riječ „crveno“ na tabli, a Isla je uspjela da mu je pročita, iako je bila oko četiri ili pet godina mlađa od uzrasta kada većina djece obično stiče tu sposobnost.

Šokirani Džejson Meknab ​​je potom napisao riječi „plavo“, „žuto“, „mačka“ i „pas“. Isla je samouvjereno pročitala svaku riječ, rekao je njen otac za Ginisovu knjigu rekorda.

Poslije toga, Islini roditelji su počeli da primjećuju riječi ispisane šarenim slovima po kući.

Slova „c-h-a-i-r“ bila su ostavljena pored stolice. Pored kauča su bila raspoređena slova u kojima je pisalo „s-o-f-a“, u jednom trenutku, Islini roditelji su pronašli svoju kućnog mačka Bugera kako leži pored slova „c-a-t“.

U tom trenutku, Amanda Mcnab je predložila da se Isla podvrgne testu inteligencije, što su i uradili.

„Iako psiholog koji je testirao Islu radi sa nadarenom djecom obično ne testira djecu, ovoga puta ipak je napravio izuzetak“, rekao je Džejson.

Rezultat je, kako navodi, bio 99 odsto na „Stanford-Binet“ testu količnika inteligencije, a Isla je tada imala dvije i po godine.

Ginisova knjiga rekorda je Islu 2. juna 2022. uvrstila kao najmlađeg člana Mense na svijetu. Isla je shvatila da je ovo dostignuće izazvalo medijsko pažnju – vidjela je sebe na televiziji i ponekad traži od roditelja da joj pokažu njene video snimke na Jutjubu. Ipak, uglavnom, ona ostaje nesvjesna svog izuzetno visokog koeficijenta inteligencije.

Isla, sada ima tri godine i ide u predškolsku ustanovu, posebno je pokazala nadarenost u matematici i nastavlja da jača svoje vještine čitanja uz pomoć svojih omiljenih knjiga, među kojima su „Veoma gladna gusjenica“ i mačak Pit. Iz Ginisove knjige rekorda kažu da njeni roditelji traže individualni obrazovni plan za nju.

Tags

3

avatar
1000
2
1
0
 
3
PgSamo realan🇲🇪Narcis Zgubidan
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Samo realan🇲🇪
Gost
Samo realan🇲🇪

Evo i moja sa 3 godine cita skoro sva slova i brojeve i racuna do 10, gdje da je povedem ?

Pg
Gost
Pg

Neđe na livadu da se dijete igra bez telefona, tableta ili bilo čega sličnog

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Nebih baš bio srećan da imam ovakvu bebu,obaj mali u Ribnikara je isto bio nadaran.

Send this to a friend