Planeta

Događaj koji je promijenio svijet: Prošlo je 17 godina od terorističkih napada na SAD

Na današnji dan prije 17 godina dogodio se najteži teroristički napad u istoriji, onaj na Sjedinjene Američke Države u kojima je poginulo skoro tri hiljade ljudi.

Dva oteta aviona su tada udarila u kule “blizankinje” Svjetskog trgovinskog centra u Njujorku, treći je udario u Pentagon, dok se četvrti, srušio u polju u Pensilvaniji.

Iz kula “bliznakinja” u Njujorku svega 20 ljudi se spasilo prije nego su se tornjevi srušili. Među žrtvama 11. septembra bilo je  i 372 stranca.

Čak 343 vatrogasca su poginula prilikom pada kula “bliznakinja” dok su pokušavali da nekako pomognu.

Napad je izvelo devetnaest pripadnika terorističke organizacije Al-Kaide, koji su oteli četiri putnička aviona koji su uzletjeli s aerodroma u Bostonu, Njujorku i Vašingtonu.

Otmičari su upali u kabine aviona i, služeći se noževima kao oružjem, preuzeli kontrolu nad letjelicama.

Prvi avion “American Airlines” udario je u 8.46 sati u sjevernu kulu STC, a ubrzo zatim i drugi avion kompanije “United” udario je u južnu kulu.

Treća oteta letjelica udarila je središte Pentagona u Vašingtonu, dok se četvrta srušila tokom borbe putnika sa teroristima, kako glasi zvanična verzija.

Bezbjednosne službe SAD saopštile su da je “mozak” napada bio Kalid Šeik Muhamed.

Inače, Osama bin Laden, optužen za ove terorističke napade, ubijen je u Pakistanu 2011. godine, kada su ga likvidirali komandosi američke vojske.

Događaj za koji mnogi smatraju da je izmijenio modernu istoriju odredio je odnose među zemljama prvih decenija 21. vijeka.

Tadašnji američki predsjednik Džordž Buš je objavio rat terorizmu u svijetu, a posljedice možemo osjetiti i danas.

9 Komentara na "Događaj koji je promijenio svijet: Prošlo je 17 godina od terorističkih napada na SAD"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend