Planeta

Dogovor UN i Sjeverne Koreje možda okonča krizu na poluostrvu

DNA India / AFP

Sjeverna Koreja i Ujedinjene nacije postigle su dogovor da komuniciraju na redovnoj bazi nakon posjete pomoćnika generalnog sekretara UN Džefrija Feltmana Sjevernoj Koreji.

Kako se navodi u saopštenju UN-a, Feltman i sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Jon Ho saglasni su se da je trenutna situacija na Korejskom poluostrvu najopasniji problem po bezbjednost na svijetu, prenosi AP.

Feltmanova posjeta Sjevernoj Koreji uslijedila je usred visokih tenzija između Sjeverne Koreje, Južne Koreje, Japana i SAD-a, a kako se navodi, predstavnik UN je kazao predstavnicima Sjeverne Koreje da se problem može riješiti samo diplomatskim putem.

Prva posjeta od 2012. godine

Feltman je rekao da postoji hitna potreba za sprječavanjem pogrešnih proračuna i otvaranja kanala, kako bi se smanjili rizici sukoba, ali i za sprovođenjem svih rezolucija UN, prenosi Rojters.

On je ujedno prvi zvaničnik UN koji je posjetio Pjongjang od 2012. godine.

Kako prenosi Glas Amerike, po povratku na aerodrom u Pekingu nije želio da iznosi detalje razgovora, dok su državni mediji u Sjevernoj Koreji objavili da njegova posjeta doprinosi razumijevanju između Pjongjanga i UN.

Feltman, koji je najviše rangirani američki diplomata u UN, otišao je u Pjongjang nakon posljednjeg lansiranja interkontitentalne balističke rakete, za koju Sjeverna Koreja tvrdi da može dobaciti do SAD-a.

‘Postali smo nuklearna sila’

Sjeverna Koreja objavila je da je ostvarila svoj cilj, postala je nuklearna sila, a nakon testiranja nove interkontinentalne rakete, SAD su pozvale sve države, posebno Kinu, da prekinu diplomatske i trgovinske odnose sa Sjevernom Korejom.

SAD i saveznica Južna Koreja na testiranja Pjongjanga su odgovorile velikim vojnim vježbama. Osim toga, oni će, zajedno sa Japanom, održati vježbe praćenja rakete naredne nedjelje kod Korejskog poluostrva.

 

Ž.N.

Send this to a friend