Planeta

Donald Tramp je Amerika

Donald Tramp

Predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trampu su na samom početku mandata predviđali brz kraj vladavine, a, kako se sada čini, on ima velike šanse da osvoji novi mandate, smatra dopisnik Skaj njuza iz SAD Mark Ostin.

Ostin navodi da je Tramp, iako je do sada njegov mandat obilježen brojnim skandalima i kontroverzama, nezapamćenim u američkoj istoriji, ipak najavio novu kandidaturu i da ima odlične šanse da na čelu najmoćnije svjetske države provede osam godina.

Tramp je doveo mnoge promjene u zemlju i on je predsjednik sa kakvim se Amerika nije srela u modernoj eri, konstatuje Ostin.

“Sve se svodi na njega, on sve definiše, svime dominira i stvara podjele. On inspiriše duboku lojalnost isto onoliko koliko izaziva prezir. Ukratko, Donald Tramp jeste Amerika”, navodi Ostin u analizi za Skaj njuz.

Kako se navodi u analizi dopisnika koji je pratio dešavanja u vezi sa predsjednikom, Tramp je obećao promjene i njih i donosi.

“On u tišini mijenja mnogo toga, uglavnom deregulacijom, naročito po pitanjima životne sredine i poslovanja. Ali uglavnom on mijenja način na koji predsjednici vode politiku i diplomatiju. On je šampion velikog gesta, velikog hvalisanja i spektakala stvorenih za televiziju… Njegove poreske reforme su ‘najveće ikada’, njegov samit sa Kim Džong Unom je predstavio kao stvaranje istorije, njegov susret sa Putinom zaista odličan sastanak, njegov dogovor sa NATO je bio fantastičan za Ameriku i svije, sporazum sa Iranom koji je pocijepao je bio ‘najgori ikada’…”, piše Ostin.

Prave posljedice tih poteza će se tek vidjeti, ali u analizi se navodi i da je Tramp zaista ostvario važne rezultate tamo gdje je naročito bitno njegovim biračima – u ekonomiji, prenosi “Blic”.

“Ekonomski rast je impresivan, nezaposlenost pada, a plate, iako polako, rastu. Njegovim biračima se dopadaju i promjene koje uvodi u Vrhovni sud – dugotrajne promjene koje će obezbijediti trajnost uticaja konzervativnih predrasuda i narednih decenija. Trampov uticaj je stvaran”, ukazao je Ostin.

Prema njegovim riječima, promijenio se i sam Tramp, koji je sve samopouzdaniji, hrabriji i moćniji, iako je pod stalnim pritiskom medija i javnosti zbog brojnih skandala.

Tramp se protiv njih bori tako što medije proglašava “neprijateljima naroda”.

“Postalo je kristalno jasno da je Tramp predsjednik koji napreduje na konfliktima: konfliktima unutar njegovog tima, konfliktima sa medijima, sa Ministarstvom pravde i FBI, konfliktima sa NATO, EU, Meksikom i Iranom. To je mandat obilježen konfliktima, ali on na neki način ide u korist Trampu, možda zato što njegove glavne pristalice žele da ga vide kako pobjeđuje ljude i institucije koje oni vide odgovornima za njihove probleme i muke”, rekao je Ostin.

Zašto Tramp ima velike šanse da osvoji novi mandat, najbolje se, kako navodi, vidi u gradovima Srednjeg zapada, gdje su zajednice pretrpjele teške posljedice deindustrijalizacije.

To su mjesta gdje su fabrike zatvorene, a radna mjesta preseljena preko mora. Upravo u tim mjestima žive glasači koji sa pozitivnim reakcijama primaju Trampove tvitove i poruke fokusirane na radna mjesta, migracije i nefer trgovinske sporazume, kao i one koje su protiv establišmenta i političkih klasa.

Među Trampovim lojalistima podrška ostaje snažna, iako su mnogi ipak uvrijeđeni njegovim ponašanjem i skandalima.

“Sve dok vide politiku koju oni žele, oni će tolerisati sve drugo. Zaista je tako jednostavno”, rekao je Ostin.

On je mišljenja da istraga koju sprovodi Robert Mjuler o povezanosti Rusije i Trampovih saradnika iz predizborne kampanje neće dovesti do Trampovog pada, već samo do njegovog osramoćenja.

Budućnost Donalda Trampa će odlućiti dva faktora – ekonomija i demokratski kandidat za predsjedničke izbore 2020. Ako prvi faktor bude snažan, a drugi slab, osam godina vlasti Donalda Trampa su sasvim moguće, zaključio je Ostin.

2 Komentara na "Donald Tramp je Amerika"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend