Planeta

Dramatično prizemljivanje i 22 minuta horora na letu Southwest Airlines-a

Foto: Twitter

Jedna žena je poginula, a sedam putnika povrijeđeno 17. aprila, kada je eksplodirao motor aviona na letu Southwest Airlines-a iz Njujorka do Dalasa. U Boingu 737-700 bilo je 144 putnika i pet članova posade. Avion je prinudno sletio u Filadelfiji nakon što su prozor, krila i trup aviona oštećeni. Svjedoci za CNN pričaju da je to bilo 22 minuta horora.

U samo nekoliko sekundi motor sa lijeve strane aviona je pukao, udario prozor i razbio ga, zamalo isisavši putnicu Dženifer Riordan van letjelice, zbog pada pritiska.

Ostali putnici vukli su je unutra, pokušavali da je zadrže. Pale su maske za kiseonik, dio putnika nije ih ni stavio, a dio ih je, u panici, pogrešno namjestio. Pilot je pokušavao da smiri avion. Tokom narednih 22 minuta, 149 ljudi pitalo se da li je to njihov kraj. Stjuardese su plakale.

Putnici su počeli da šalju oproštajne poruke svojim najdražima… A pošto nisu mogli da šalju SMS-ove ili telefoniraju, pokušavali su da uhvate WI-FI, kako bi rekli svoje posljednje riječi.

Jedan putnik herojski je pokušao da zatvori rupu i leđima smanji vazdušni pritisak.

Uslijedilo je stabilno slijetanje. Na pisti su bila vozila hitne pomoći. Putnici su bili veseli jer su bezbjedno stigli do tla, grlili su se i bacali jedni drugima petaka. Piloti su izašli iz kokpita i pridružili se proslavi. Svi zajedno, kao dugogodišnji prijatelji.

Sjenku na proslavu bacila je žena iz 14. reda. Dženifer Riordan, i dalje krvava i bez svijesti, prebačena je u bolnicu, gdje su ljekari konstatovali smrt.

To je bila prva smrtonosna nesreća koja je uključivala avio-kompaniju sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama od 2009. godine, ali, kako zaključuje CNN, moglo je biti i gore.

Ž.N.

Tagovi

Send this to a friend