Planeta

Bura na NATO samitu: Tramp povisio ton, pa proglasio pobjedu

Donald Tramp

Lideri članica Sjevernoatlantske alijanse održali su danas neplanirani sastanak u Briselu, nakon što je američki predsjednik Donald Tramp povećao svoje zahtjeve oko izdvajanja članica za Alijansu. On je novinarima poslije samita rekao da SAD ostaju čvrsto posvećene NATO-u, iako je “izuzetno nesrećan” zbog toga što zemlje članice ne sprovode dogovoreno. No, proglasio je “ličnu pobjedu“, jer je saveznike natjerao da se obavežu na veća izdvajanja za odbranu.

U jednom trenutku, Tramp se, kršeći diplomatski protokol, njemačkoj kancelarki Angeli Merkel obratio po imenu, rekavši: “Angela, moraš nešto da uradiš po tom pitanju”, prenio je neimenovani izvor.

Tramp tvrdi da su zemlje NATO-a najavile izdvajanja veća od dva odsto BDP-a za budžet za odbranu.

Francuski predskednik Emanuel Makron i njemačka kancelarka demantovali su ga.

Makron je rekao danas, drugog dana samita NATO zemalja u Briselu, da postoji saopštenje objavljeno juče.

“U njemu se potvrđuje cilj od dva odsto do 2024. To je sve”, rekao je Makron.

Merkel je izjavila novinarima da su svi posvećeni NATO-u, kao i da je američki predsjednik ponovo pokrenuo pitanje bolje raspodjele tereta među članicama NATO, o čemu je govorio mjesecima. Kako je dodala, oni su stavili do znanja “da su na tom putu”.

Ranije su svjetske agencije javile da se ton kojim je američki predsjednik juče razgovarao sa saveznicima nije promijenio ni danas. Naprotiv, on ih je ponovo napao zbog izdvajanja za odbranu i evropske trgovinske prakse.

Tokom zatvorene sjednice drugog dana samita NATO-a povisio je ton, a posebno je izdvojio Njemačku, Španiju i Belgiju, rekli su izvori agenciji Rojters.

Urednik Al Jazeere Džejms Bejms neplanirani sastanak je opisao kao “eksplozivan” i dodaje kako je poremetio planirane rasprave u NATO-u o Ukrajini i Gruziji.

“Lideri NATO-a ovo zaista nisu očekivali”, ističe on.

<<<Tramp poručio da je Njemačka zarobljenik Rusije, Merkel odmah odgovorila<<<

Tramp je jutros ponovo zatražio povećanje izdvajanja za odbranu na četiri odsto BDP-a, iako to nije bilo na dnevnom redu. Zbog toga su lideri NATO-a zatražili od zemalja koje nisu članice Alijanse, Ukrajine i Gruzije, da napuste sastanak.

Američki predsjednik je, u svom stilu, saveznike iz Alijanse napao i na Tviteru.

<<<I drugi dan samita u sjenci Trampovih kritika<<<

Ranije je najavljeno da će drugog dana samita u središtu pažnje biti konflikt u Avganistanu. Očekuje se i da se američki predsjednik sastane sa liderima Azerbejdžana, Rumunije, Ukrajine i Gruzije, a potom putuje u London.

2 Komentara na "Bura na NATO samitu: Tramp povisio ton, pa proglasio pobjedu"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend