Planeta Sumnjiči se da je multinacionalnim kompanijama htio da ustupi teritoriju države

Državni tužilac Venecuele optužio Gvaida za veleizdaju

Državni tužilac Venecuele otvorio je istragu protiv opozicionara, samoproglašenog šefa države Huana Gvaida za veleizdaju.

Optužen je jer je htio da multinacionalnim kompanijama “preda” Esekibo, bogatu teritoriju u Gvajani na koju Karakas polaže prava.

“Otvaramo istragu protiv Huana Gvaida zbog djela koja predstavljaju zločin veleizdaje”, rekao je Tarek Vilijam Sab u televizijskoj izjavi.

Protiv Gvaida već se vodi više istraga. Sudstvo, koje opozicija optužuje da odgovara predsjedniku Nikolasu Maduru, sumnjiči Gvaida za nelegalno finansiranje, za kršenje zabrane izlaska iz Venecuele i za protivpravno prisvajanje predsjedničke funkcije.

Posljednja optužba je pokrenula istragu od 23. januara kada se Gvaido proglasio prelaznim predsjednikom Venecuele. Kasnije ga je kao takvog priznalo oko 50 zemalja svijeta.

Maduro je zahtijevao da se pokrene istraga protiv Gvaida, optuživši ga da želi da “preda Esekibo međunarodnim kompanijama.

Esekibo je oblast bogata rudama i graniči se s pomorskom zonom s rezervama nafte. Venecuela potražuje tu teritoriju od svog istočnog susjeda Gvajane.

Send this to a friend