Planeta

Duterte kaže da je Bog glup, portparol pokušava da ga opravda

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte izazvao je kontroverzu u svojoj većinski katoličkoj zemlji kazavši za Boga da je “glup”, a njegov portparol ga brani, ističući da je to njegovo lično mišljenje.

Duterte je doveo u pitanje Božju logiku u biblijskoj priči o stvaranju Adama i Eve.

“Adam je jeo sa stabla spoznaje dobra i zla, tada je rođena zloba. To je taj glupi Bog?”, upitao je. “Kučkin sin je glup ako je bilo tako. Stvorio je nešto savršeno i onda smislio događaj koji će uništiti kvalitet njegovog djela.”

Duterte je doveo u pitanje i obrazloženje prvorodnog grijeha, kazavši: “To je bilo djelo vašeg oca i majke, vi niste još bili rođeni, ali sada imate prvorodni grijeh. Kakva je to religija? To ne mogu da prihvatim.”

Njegov portparol je potom pokušao da ga opravda, navodeći da je Duterte sklon oštrom jeziku kada izražava svoja uvjerenja.

“To je predsjednikovo lično uvjerenje”, rekao je. “Slobodni smo da vjerujemo religiji i slobodni smo da ne vjerujemo. Predsjednik ima sopstvena duhovna uvjerenja. Ne možemo ga kriviti što nije licemjer i trebalo bi to da prihvatimo jer, čak i dok je bio samo kandidat, to nikada od nas nije skrivao”, dodao je.

Duterte je i ranije kritikovao Katoličku crkvu na Filipinima, gdje više od 80 odsto stanovnika čine praktični vjernici, prozivajući sveštenike zbog korupcije i seksualnog zlostavljanja.

2 Komentara na "Duterte kaže da je Bog glup, portparol pokušava da ga opravda"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend