Planeta

Dvostranački prijedlog Kongresu SAD da zbog Bajdena i Trampa promijeni pravila predsjedničke etike

foto EPA-EFE/SHAWN THEW
foto EPA-EFE/SHAWN THEW

Republikanci i demokrate zajedno su napisali predlog zakona koji je danas predstavljen u Predstavničkom domu Kongresa SAD, a kojim će se od predsjednika i potpredsjednika države zahtijevati da javno objelodane svoje poreske prijave prije, za vrijeme i poslije svog boravka u Bijeloj kući.

Predlog je sačinio neobičan par – konzervativni republikanski poslanik Džejms Komer i vrlo liberalna demokratska poslanica Kejti Porter – sa ciljem da se ojača nadzor nad etikom predsjednika države. Sve se to dešava u izbornoj godini u kojoj Kongres nad pretpostavljenim predsjedničkim kandidatima obje stranke vodi istrage, a želi i da suzbije strani uticaj na američku politiku.

Demokrate su prije dva dana uvele rivalski predlog zakona kojim se ojačava ustavna zabrana predsjedniku SAD da prima poklone i novac od stranih državljana bez posebnog odobrenja Kongresa, s obzirom da je Donald Tramp, pretpostavljeni kandidat republikanaca, u vrijeme dok je bio predsjednik drsko ignorisao Ustav kada su strani zvaničnici dolazili u njegove hotele i druge objekte koje posjeduje.

Ova dva zakonska predloga ukazuju da obje stranke imaju apetit za revidiranje pravila predsjedničke etike, s tim što tek treba vidjeti hoće li ovi tekstovi uopšte proći kongresnu raspravu, a kamoli postati zakon s obzirom da se republikanci i demokrate vatreno sukobljavaju u vezi sa ponašanjem Trampa, ali i sadašnjeg predsjednika Džozefa Bajdena.

Predlog Džejmsa Komera, republikanskog poslanika iz Kentakija, i Kejti Porter, demokratske poslanice iz Kalifornije, usredsređen je na jačanje transparentnosti i njime se zahtijeva objelodanjivanje stranih uplata, poklona i zajmova najbližim članovima porodice predsjednika države i potpredsjednika države.

Send this to a friend