Planeta

DW: Tramp, propovjednik mržnje

Donald Tramp

Slanjem 15.000 vojnika na granicu sa Meksikom Tramp hoće da „zaštiti“ zemlju od 5.000 nenaoružanih migranata iz Centralne Amerike. To pokazuje dokle je spreman da ide u predizbornoj kampanji, smatra Konstantin Klajn, autor Dojče velea.

Riječ “ksenofobija“ potiče iz drevnog grčkog jezika i doslovno znači “strah od stranaca“.

Sa psihološkog aspekta je to slično korišćenju pojma „fobija“ u drugim kontekstima.

“Homofob“ se tako ne boji (samo) homoseksualaca, nego prema njima prije svega gaji mržnju i prezir. Jednako ksenofobijom ne dominira (samo) strah nego i mržnja i preziranje stranaca.

Kakve ovo veze ima sa Donaldom Trampom?

On zbilja ima razloga da se plaši druge stvari – izbora za Kongres u utorak. Ali nije od juče njegovo podsticanje strahova, mržnje i prezira prema „drugačijem“. Tako motiviše svoje birače. Mržnja, prezir i strah su sastavni dio Trampovog PR-a čak i kad iz toga proizilaze smiješne, nehumane i sulude ideje kao što je izgradnja zida duž granice sa Meksikom, što je obećao u predizbornoj kampanji. Tu je i odvajanje ilegalnih migranata od djece i najnovija ideja da potezom olovke može promijeniti Ustavom zagarantovano pravo državljanstvo svakome ko je rođen na teritoriji SAD.

Protivargumenti za preskupi zid, kritike čak i iz redova Republikanaca ili stručnjaka za ustavno pravo Trampu služe samo kao dodatna municija u borbi da podijeli naciju na dobre i „liberale“. Republikanci sve one koji su lijevo orjentisani odavno nazivaju „liberalima“ što po njihovom tumačenju ne znači ništa drugo nego „komunisti“. Onaj ko nije uz Trampa i njegove ideje je protiv njega i osumnjičen je za komunizam i izdajništvo.

Najavom da će na granicu sa Meksikom poslati dodatnih 15.000 vojnika kako bi zaustavili 5.000 nenaoružanih migranata, Tramp kod svojih pristalica nastavlja da podstiče strahove i mržnju. Poruka je: ako naš predsjednik smatra da je neophodno poslati do zuba naoružanu vojsku, onda mora da je prijetnja po nacionalnu bezbjednost baš velika.

U osjećajima Trampove ciljne grupe ne igra nikakvu ulogu to što vojska bez mandata Kongresa ne smije da preduzima ništa osim da stoji na granici kako bi zastrašila migrante. Vojska ne smije zaustaviti prelazak granice. Vojska, ako uoči osobe koje ilegalno prelaze granicu, smije jedino da dojavi granične trupe. Međutim, to smije i svaki farmer u graničnom pojasu.

Tramp je na izborima prije dvije godine bio veliko iznenađenje za sve. Pošto nije ispunio važna predizborna obećanja biračima, uspjeh može da ponovi samo ako dodatno zategne retoriku i nastavi da utoljuje senzacionalističku glad pristalica i – to se mora dodati – američkih medija novim pretjeranim idejama.

Zbog Trampovih bizarnih ideja i parola pate mnogi ljudi, a njegovim biračima stoga nije bolje. Odbijanje migranata neće stvoriti nova radna mjesta u rudarstvu i autoindustriji niti će doprinijeti boljem zdravstvenom sistemu i smanjenju poreza. Odgovornost za patnju od koje niko nema koristi snosi američki predsjednik. To od bizarnog borca u predizbornoj kampanji stvara propovjednika mržnje.

Send this to a friend