Planeta

Džakarta će nestati do 2050. godine, prijetnja za još četiri grada

U prijestonici Indonezije, Džakarti, učestale su poplave, što i ne bi trebalo da čudi s obzirom na to da leži na močvarnom području, da kroz nju prolazi 13 rijeka i da je zapljuskuju talasi Javanskog mora.

Zbog svega navednog, trenutno gorući problem je kako spasiti grad jer on polako tone, a stručnjaci predviđaju da bi do 2050. godine njeni pojedini djelovi mogli da budu potpuno potopljeni.

Ukoliko se nešto ne popravi i uradi po tom pitanju, Džakartu čeka neizvesna budućnost, piše BBC.

“Potencijal da Džakarta završi pod vodom nije nikakva šala. Naša predviđanja kažu da bi 95 posto sjeverne Džakarte do 2050. godine moglo da bude pod vodom.”, kaže Heri Andreas, naučnik Instituta za tehnologiju Bandung koji već 20 godina proučava klizanje tla u glavnom gradu Indonezije.

Sjeverna Džakarta je u 10 godina potonula 2,5 metara i nastavlja da tone. Neki djelovi grada potonu i do 25 centimetara za jednu godinu što je dvostruko više od svjetskog prosjeka tonuća obalnih megagradova. Džakarta na godinu potone od jedan do 15 centimetara i trenutno je više od pola grada pod vodom.

Na sjeveru prijestonice, gdje se nalazi i jedna od najprometnijih indonezijskih luka, danas živi 1,8 miliona ljudi. Jedna od njih je i Fortuna Sofija. U četiri godine koliko živi na sjeveru Džakarte, doživjela je nekoliko poplava.

“Morska voda nam u potpunosti prekrije dvorišni bazen i pristanište koji imamo pored kuće. Kada vidimo da će se dogoditi poplava, moramo sav namještaj da prebacimo na prvi sprat”, rekla je za BBC Fortuna.

Indonezijski glavni grad dobrim dijelom nalazi se sada ispod površine mora. Sjeverni dio Džakarte nalazi se oko četiri metra ispod nivoa mora, a čak i zid koji bi trebalo da ih čuva, tone oko 25 centimetara svake godine.

Džakarta tone zbog siromaštva i to u prilično doslovnom smislu. Grad ne može da dopremi dovoljno vode iz okolnih rezervoara pitke vode i građani su prisiljeni da se oslanjaju na duboke bunare i crpnju vode ispod vlastitih nogu. Zbog toga se podzemni rezervoari urušavaju i tako snižavaju tlo.

Džakarta nije usamljena

Pored prijestonice Indonezije, postoji još nekoliko gradova koji polako tonu i koje čeka neizvjesna budućnost.

Venecija i njeni čuveni kanali odavno tonu, pa se turistima sve češće dešava da u čizmama obilaze znamenitosti na glavnom Trgu Svetog Marka.

Nju Orleans u američkoj državi Luizijana, poznat po svojoj muzici, hrani i noćnom životu, isto se nalazi na spisku gradova kojima prijeti da budu poplavljeni. Do dvadesetog vijeka grad je bio potpuno iznad nivoa mora, međutim, veliki dio njegovog dijela sada je pao ispod nivoa vode rijeke Misisipi i jezera Pontčartrejn.

Zbog obimne eksploatacije podzemnih voda u gradu Daka u Bangladešu, postoji opasnost od poplave jer zemlja ispod postepeno nestaje.

Izgrađen na izvanrednoj delti rijeke Mekong i močvara, Ho Ši Min u Vijetnamu je potonuo skoro pola metra za 25 godina.

Send this to a friend